5 Mayıs 2021 Çarşamba

Ilgın Müftüsü Hacı Lokman Beştav Efendi

 Ilgın Müftüsü Hacı Lokman Beştav Efendi

Ilgın Müftüsü İstiklal Madalyalı Hacı Lokman Beştav Efendi Hicri 1285, Miladi 1868 senesi Kafasya’da doğdu. Babası Hacı Bey Efendi’dir. Eski Elektrik İşletme Muhasebecisi Mehmet Ali Bey’in babasıdır. Önce memleketinde Dağıstan’ın en büyük âlimlerinden okuyup icazet aldı. Daha sonra memleketinden ayrılarak Hicaz’a gitti. Orada Şeyh Ali Tahir’in derslerine devam ederek ikinci bir icazet de ondan aldı.
Hicaz'dan 22 yaşında iken İslam Birliğini temin maksadı ile Osmanlı Devletine 1890 yılında Türkiye’ye, Anadolu'ya hicret eden Hacı Lokman Efendi Konya’ya yerleşti. Konya'da önce Sephavan Mahallesi’nde Mecidiyeler’in evinde oturdu. Sonra, Osmanlı Padişahı, Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Han’ın Beyhekim Mahallesi’nde kendisine tahsis ettiği yere bahçeli bir ev yaptırarak buraya yerleşti. Burada Eğinli Hacı Rıza Efendi’nin kızı Zekiye Hanım’la evlendi. Bundan sonra iki defa daha Hicaz'a hacca gitti. Mısır, Mekke, Medine, Halep, Şam ve Beyrut’ta ilmî tetkiklerde bulundu. Konya’da muhtelif komisyonlarda çalıştı. Dolappare Mahallesi’nde Namık Paşa Camii’nde İmam-hatiplik, dönemin medreselerinde müderrislik, Konya Erkek Sanat Okulu’nda müdürlük, muhtelif hayır cemiyetlerine katıldı. Konya Donanma Cemiyeti Başkanlığı’nda bulundu. Konya Kapı Camii’nde Halka tesirli vaaz ve nasihatlar yaptı. Din ilimleri yanında mantık, hikmet ve astronomi gibi ilimlere de âşinâ olan Hacı Lokman Beştav, hizmetlerinden dolayı kırmızı şeritli İstiklal Madalyası ile de taltif edildi.
Konya'dan sonra Akşehir’de 1920 1923 yıllarında müftülük yaptı. Son olarak da Ilgın Müftüsü Abdullah Hilmi Efendi’nin vefatı üzerine Rumi 1339 Miladi 1923 senesinde Hacı Lokman efendi Ilgın Müftülüğü görevine getirildi.
Miladi 17.5.1923 tarihinde Akşehir'den Ilgın Müftülüğüne tayin edilip, 22.6.1944 tarihine kadar Ilgın Müftülüğü vazifesini yaklaşık 21 sene başarı ile yürütmüştür. Ilgın Müftülüğü görevi başında iken 22.6.1944 tarihinde Ilgın'da 54 yaşında vefât etmiştir. Merhum Müftü'nün cenazesi Konya'ya nakledilerek sevenlerinin katıldığı çok kalabalık bir cemaatin katılımı ile Konya'nın Musalla Kabristanında Selçuklu devri alimlerine ait kümbetlerin yanına defnolunmuştur.
Ilgın Müftüsü Hacı Lokman (Beştav) Efendi'nin kabir taşı kitabesi şöyledir:
İlim ile geçirdi ömrünü
Giderken seçti o receb-ül ferdi
Kafas’tan Konya’ya aşk ile geldi
Aşkıyla nur oldu göğe yükseldi
Ilgın Müftüsü Hacı Lokman Beştav murada erdi
Ey zâir Fatihan ruhuna ersin
Sana Cennet’ten tebessüm versin.
22.6.1944
Ilgın Müftüsü Hocamız Hacı Lokman (Beştav) Efendiye Allah rahmet eylesin. Makamı âli, mekanı cennet olsun.
KAYNAKLAR
Es, Muhtasar (Haz. Uz), s.1/87;
Uz, “Beştav, Lokman”, Konya Ansiklopedisi, 2011, s. 2/90.
Uyar, Bilginler, S.131-132, s. 33.
http://konyaninalimvehocalari.konyacami.com/haci-lokman...
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Tekke #Türbe #SungurBey #ŞıhCarullah #AbıGerm #Kaplıca #MüftüHacıLokmanBeştavEfendi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder