22 Mayıs 2021 Cumartesi

Türklerin İdaresinde Ilgın Yolu Güzergahı

 Türklerin İdaresinde Ilgın Yolu Güzergahı

Ilgın, tarihte ve günümüzde Anadolu'daki Konumu itibariyle önemli yol güzergahı üzerindedir. Ilgın, Anadolu Yaylası’nın ortasında ana yol üzerinde olması sebebiyle Anadolu’ya yapılan her saldırıdan etkilenmiştir. 

Ilgın Türklerin idaresinde tarihte antik dönemlerde olduğu gibi ana yol üzerinde olma vasfını korumuştu. Anadolu Selçukluları döneminde bu ana yol üzerinde kurulan kervansaraylar ile güvenlik, iletişim ve ticaret yapılması sağlanmıştır. Anadolu'da kara yolunda Doğu Batı ekseninde yegâne yol Ilgın üzerinden geçiyordu.

Osmanlı Devleti döneminde Anadolu'yu İstanbul'a iki koldan bağlayan ana yollardan bir tanesi Ilgın üzerinden geçmekteydi. İstanbul, Hicaz yolu olması münasebetiyle de dönemin hacılarının uğrak ve konaklama menzilidir. Orduların dinlenme ve askeri manevralar yaptığı alanlara ve imkanlara sahipti. Resmî haberleşme ana yollar üzerinden ulak hükmü, menzilhâne sistemi ile yapılmaktaydı ve bu konumda Ilgın'ın yeri daima önemini korumuştur. 

Osmanlı döneminde Padişah, Yavuz Sultan Selim han, Şah İsmail üzerine yürürken ordusu ile Ilgın'dan geçmiştir. Yine Yavuz Sultan Selim Han Büyük Mısır seferine 1516'da giderken ordusu ile yine Ilgın üzerinden gitmiştir. Lâlâ Mustafa Paşa Kıbrıs Seferine 1570'de giderken Ilgın’dan geçmiş ve halk arasında Kurşunlu Camii olarak bilinen camii ve kervansarayı yaptırmıştır. IV. Murat 1638’de Bağdat Seferine giderken Akşehir yoluyla Ilgın’a gelmiş, Ilgın kaplıcalarının karşısındaki geniş düzlükteki çayırda otağını kurmuş ve bir de saray yaptırmıştır. Ahşap'tan yapıldığı söylenen bu sarayın kalıntıları günümüze ulaşamamıştır. Kurtuluş savaşında Büyük taarruz öncesi Fahrettin Altay Paşa Komutasındaki 5. Süvari Kolordusu Ilgın Koca Çayır'da konuşlanmış tarihi Ilgın Manevraları 1 Nisan 1922 tarihinde Gazi Mustafa Kemal Paşa ve beraberindekiler tarafından burada teftiş edilerek gerçekleştirilmiş ve savaşa hazırlanmıştır.

Pek çok yerli ve yabancı araştırmacı ve seyyahın yol sebebiyle uğrak yeri olan Ilgın coğrafi olarak bakıldığında arazi koşulları nedeniyle, Güney'de yol vermeyen Toroslar, Kuzey'de ise büyük ve kurak Konya ovası bulunuyor. Buna karşı Sultan dağları eteklerinden akan çaylar ve dereler ile yeterli su imkanı bulunması düz yol ve coğrafi konumu nedeni ile Ilgın her geçen gün önemini artırmaktadır.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder