20 Temmuz 2022 Çarşamba

Ilgın Çavuşçu Gölü ve Antik Kaya Mezarları

 Ilgın Çavuşçu Gölü ve Antik Kaya Mezarları

Ilgın Çavuşçu Gölü, Ilgın’ın yaklaşık olarak 3 kilometre kadar kuzeyinde yer alır. Ortalama olarak 50 km2’lik bir alanı kaplar. Bölgede yer alan önemli akarsulardan olan Çigil Deresi, Bogazçayı ve Çayırözü Dereleri sularını Çavusçugöl’e boşaltmaktadır.
Ilgın ve çevresi için çok önemli bir sulak alan olan, Çavusçugöl’ün zaman zaman artan suları, ovanın doğu kesiminde bir drenaj kanalı yoluyla Ilgın Ovası’nı bir yay şeklinde geçerek Zaferiye yakınlarında Bulcuk Çayı ile birleşmektedir.
Ilgın, zengin tarihi ve kültürü ile dikkat çekmektedir. Ilgın Çavuşçu Gölünün çevresinde günümüzde olduğu gibi tarihte de çeşitli dönemlere ait yerleşim alanları ve medeniyet kalıntıları mevcuttur. Her şeye rağmen açık alanda olan bu tarihi kalıntılardan günümüze ulaşabilen İ.S. 3.YY'la tarihlenen gayri İslami döneme ait, antik dönem, yerel büyük taşlara oyulmuş kaya mezarları hala yamaçlardan göl manzarasını süslüyor.
📍
Fotoğrafta, Ilgın Çavuşçu Gölü, Yorazlar Çeşmesi yakınlarından antik kaya mezarı eşliğinde günbatımı manzarası. Sene 2018.
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder