7 Temmuz 2022 Perşembe

Ilgın Tarihi Bağdat Seferi Ilgın Menzili H.1048 M.1638

Ilgın Tarihi Bağdat Seferi Ilgın Menzili H.1048 M.1638

Bağdat Seferi Ilgın Menzili H.1048 M.1638

Ilgın Tarihi

Bağdat Seferi, 1623-1639 Osmanlı-Safevi Savaşı'nın başında 1624 yılında Safevîlerin eline geçen Bağdat'ın geri alınması amacıyla Osmanlı Devleti Padişahı IV. Murad Han'ın 1638-39 yıllarında Bağdat üzerine düzenlediği seferdir. 

IV. Murat komutasındaki Osmanlı ordusu 8 Mayıs 1638 tarihinde Üsküdar'dan yola çıkarak, Bozöyük, İnönü, Bolvadin ve Akşehir'den sonra, Argıthanı, Ilgın, güzergâhı takip edilerek Safer ayının dördüncü günü Konya sahrasına inildi, buradan Adana, Halep, Urfa, Diyarbakır, Siirt, Bitlis, Hakkâri, Musul, Kerkük rotasını izleyerek 197 günde Bağdat önlerine ulaştı. 15-16 Kasım gecesi kale kuşatıldı. Kalenin ele geçirilmesiyle zaferle sonuçlanan sefer, Bağdat şehrinin kesin olarak Osmanlı Devletinin eline geçti. Savaşın neticesinde Osmanlılar ve Safevi Devleti arasında 17 Mayıs 1639 tarihinde imzalanan kasr-ı şirin antlaşmasıyla İran ve Anadolu toprakları arasındaki sınır çizilmiş odu. 

Bağdat Seferi öncesinde Argıthanı ile Ilgın arasındaki yol, genişletilmiş ve düzeltilmiştir. Bunun da etkisi ile Bağdat Seferi’nde ordu bu yolu 3,5-4 saatte kat etmiştir. Bu esnada ordu Ilgın şehir içine girmeyip, girişindeki kaplıcaya yakın bir düzlükte konaklamıştır. Ilgın Menzili’nin bu dönemde Hicri 1048 Miladi 1638 tarihinde idari olarak Osmanlı Devleti, Akşehir Sancağı’na tabi Ilgın Kazâsı olarak kayıtlara geçmiştir. 

Bağdat seferine giderken 1638 senesinde Padişah IV. Murad, Ordusuyla birlikte Argıthanı, tarihi Argıt köprüsünden geçerek Ilgın girişinde Ilgın Kaplıcalarının karşısındaki geniş ovada, Koca çayırda otağını kurmuş burada bir süre dinlenmiştir. Sultan 4. Murat, Ilgın'da konakladığı süre içerinde kendisi için, Tarihçi Hammer’in eserine göre ahşap olduğu söylenen bir saray (Köşk) yaptırdığı bildirilmektedir. Yapılan kazılarda ve burada ortaya çıkarılan ardıç kazıklı temellerin 4. Murat’ın yaptırdığı saray temelleri olduğu ileri sürülmektedir. Günümüze ulaşmayan bu sarayın şekli ve konumu hakkında net bilgiye ulaşılamamıştır.

Bağdat Fatihi IV. Murat Han ve şanlı ecdadımıza mevla C.C. rahmet eylesin. Cümlesinin mekanları cennet olsun. 

Sahillioğlu, Bağdat Seferi, s. 58; 

Ünal, Bağdat Seferi, (4 saat), s.233.

Güçer, Hububat Meselesi, s.190.

Joseph von Hammer Büyük Osmanlı Tarihi

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

📍 Fotoğrafta, 17. Osmanlı Padişahı ve 96. İslam halifesi, Revan (Erivan) ve Bağdat Fatihi, IV. Murad (Murad-i rabi) görülüyor.

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Konya #IlgınAraştırmaları #4Murat #Murad #Bağdat
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder