18 Haziran 2023 Pazar

Ilgın Sadık Köyü Mezarlığı ve Eski Camii

Ilgın Sadık Köyü Mezarlığı ve Eski Camii
Ilgın'ın 8 km. kuzeydoğusunda kadim bir yerleşim yeri olan Sadık Köyü, rivayetlere göre "Sadık Dede" tarafından kurulmuş tarihi geçmişi Osmanlı Devleti dönemi yazılı kayıtlarına dayanan bereketli toprakları olan bir köyümüzdür.
Tarihi vesikalarda, 387 Numaralı Muhâsebe-i Vilâyet-i Karaman ve Rûm Defteri Hicri 937, Miladi 1530 kayıtlarına göre Konya livasının haritasında Sadık köyü 1530 Senesi itibariyle "Sadık" olarak geçmektedir.
Osmanlı dönemi, Padişah III. Murad Han devrinde, Hicri 992, Miladi 1584 tarihteki tapu kadastro vesikalarındaki kayıtlara göre; Ilgın'a bağlı Sadıkköyü vergisi 3270 akçe olarak kayıtlara geçmiş olduğu görülüyor.
Köklü bir tarihi geçmişe sahip olan Ilgın, Sadıkköy Mahallesi, içerinde Osmanlı dönemi tarihi mezar taşlarının olduğu Sadık köy mezarlığı ve mezarlığın içinde günümüzde mevcut olmayan, tarihi vesikalarda "Sadık Köyü Mescidi" olarak geçen yapının kitabesi olmadığı için inşaa tarihi tam olarak bilinmiyor.
Sadık Köyü Eski Camii, hariminde bulunan ahşap mihrap, minber, kürsü ve mahfili, birbiriyle uyumlu motiflerle bezeli, ahşap oyma işçiliği ve süslemeleri ile dönemin özellikleri ve güzel tezyinatı ile hatırlanıyor.
Eski Sadık Köyü Camii, Konya Kültür Varlıkları Bölge Kurulu tarafından 1994 Senesinde alınan karar ile korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillenmişti.
📍
Ilgın, Sadık Köyü Mahallesi Mezarlığı ve Eski Sadık Köyü Camii çevresinden mazide kalan genel görünüm.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
🎬 https://bit.ly/3Hm79qh
✅ iletişim: ilginarastirmalari@gmail.com 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder