24 Haziran 2023 Cumartesi

Ilgın Tekke Dediği Sultan Yedi Kardeş

 Ilgın Tekke Dediği Sultan Yedi Kardeş

Ilgın Beykonak Mahallesi (Tekke Köyü) Yedi Kardeş
Ilgın, Beykonak mahallesinde tekke ve zaviyesi olan Dediği Sultan Hazretlerinin hayatı hakkındaki sınırlı bilgileri günümüze ulaşan Menakıpnamesinden öğreniyoruz. Ilgın ve Tekke civarında konuşulup, anlatılan rivayetler ve menkıbeler muhteliftir. dayanmaktadır. Buna göre Dediği Sultan,
Dediği Sultan Hazretleri, biz Türklerin Ata yurdu olan Türkistan’dan gelmiştir. Hoca Ahmet Yesevi Hazretlerinin (1093-1166) pak neslinden, soyundandır. Konya ili Ilgın ilçesi önceleri Mahmuthisar Tekkesi Tekke olarak anılan beldede beraber yola çıktığı (Turgut ve Bayburt) Turgutlu ve Bayburtlu toplulukları arasında yaşamıştır.
Büyük bir İslam Evliyası olan, Ehl-i Sünnet itikadı üzerine olduğu umumun ittifak ile kabul ettiği önemli tarihi şahsiyetlerdendir. Akşehir'de tasavvuf eğitimini aldığı Hocası, Yesevilik yoluna mensup Seyyid Hacı İbrahim Sultan’dan icazet ve el almıştır. Hacı Bektaş (1209-1271), Karaca Ahmet Hz, Seyit Harun Hz (ö.1320) ve Mevlana Hz (1207-1273) ile görüştüğüne veya irtibatta bulunduğuna dair menkıbevi bilgiler mevcuttur.
Dediği Sultan Hazretleri'nin kardeşleri ile ilgili olarak Ilgın’da halk arasında muhtelif rivayetler ve menkıbeler halen anlatılmaktadır. Buna göre bu kardeşlerin birbirine yakın bölgelerde mezarları olan veli zatlar olduğu nakledilmektedir.
Dediği Sultan’ın yedi kardeş olduğu da söylenir: Biri kendisi Dediği Sultan Hazretleri, Beykonak, Tekke'de metfun bulunuyor. İkincisi, en küçük olan kardeşini küçük olduğu için yanında bırakmış. Üçüncüsü Ilgın Kaplıcaları Hamam Dağı eteğinde türbesi bulunan iki kardeş, Handevi, dördüncüsü Kandevi, Handevi Kandevi Hazretleri.
Beşincisi ise Cömert Dede namı ile biliniyor. Altıncı kardeşi, Satılmış Dede, ve yedincisi ise Behlülbey Hazretleri olduğu nakledilmektedir.
📍 Ilgın, Beykonak Mahallesi (Tekke) Dediği Sultan Tekkesi.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder