31 Temmuz 2023 Pazartesi

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Tabhanesi

 Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Tabhanesi

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Tabhanesi 📸
Ilgın Şehir merkezinde olan Lala Mustafa Paşa Külliyesi, Osmanlı dönemi külliyeleri içinde önemli yer tutan yapılar topluluğudur.
Lala Mustafa Paşa Külliyesi’nin çarşı, bedesten ve kervansarayı ana unsurlarını teşkil etmekle birlikte vakfiyesinde belirtildiği şekilde külliye; camii, sıbyan mektebi, imaret, tabhane odaları, çarşı (arasta), iki han fırın, mutfak, medrese, hamam, kütüphane, dükkanlar, çeşme şadırvan sebil, samanlık, odunluk, hela, görevli odalarından oluşmaktadır.
Külliyenin yapıları arasında bulunan tabhane odaları; Osmanlı döneminde güç bulma evi (dinlenme yeri) anlamına gelen bir kurumdur. Bu kurumda yoksul, hasta, yorgun, iş arayan, düşkün, aç kalmış ve benzeri kimseler barınmakta idi.
Farsçadan dilimize girmiş olan ''Tab'' kelimesi, soluklanma, mola verme, dinlenme gibi anlamlara gelir. 16. yüzyıldan Osmanlı Devletinde yaygınlaşmaya başlayan tabhaneler, konaklama ve istirahat evi olarak kullanılmıştır. Genellikle camilerin girişinde bulunan bu yapılar, Türk misafirperverliğini yansıtması, sosyal yardımlaşma ve dayanışma bakımından önem taşımakta idi.
📍 Ilgın, Lala Mustafa Paşa Külliyesine ait giriş kapılarından birine ait maziden bir görünüm.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder