5 Temmuz 2023 Çarşamba

Ilgın Tamarix Bitkisi

 Ilgın Tamarix Bitkisi

Ilgın Ağacı Bitkisi🌿
Ilgın bitkisi çalı ya da küçük ağaçlardan oluşan bir ailedir. Yaprakları, küçük, pul benzeri, basit ve sarılıcıdır. Çiçekleri, başak benzeri salkım halindedir. Türüne göre çiçekleri beyaz ya da pembe renklidir. Çanak yaprak 4 ila 5 adettir. Taç yaprak beyaz ya da pembe renklidir. Cins Avrupa, Asya ve Afrika’ya özgüdür. Ilgın bitkisi genellikle tuzlu topraklarda, çöllerde ve deniz kenarında görülür. Bazı türleri süs bitkisi olarak park ve bahçelere dikilmektedir.
Cins adı Antik Yunanca Tamaris nehri anlamına gelir. İspanya’daki nehrin günümüzdeki adı Tambre’dir. Cinsin Türkçe adı ılgın Türkçe kökenlidir. Kaşgarlı Mahmud bitkiden yılgun olarak bahseder.
Dalları Sakalar tarafından ok yapımında kullanılmıştır.
Gılgamış destanında Sümer tanrıçası Ninsun, Gılgamış ve Enkidu yolculuklarına çıkmadan önce ılgınla duş alır. Tevrat’ta Tamarix, ılgın ile ilgili çok sayıda atıf vardır.
Yüce kitabımız, Kur’an-ı Kerimde Sebe Suresinde, Allah’ın Sebe kavmini cezalandırmak için bahçelerini içinde Tamarix bulunan bahçelere çevirdiği geçer: “Ama onlar yüz çevirdiler. Biz de üzerlerine Arim selini gönderdik. Onların iki bahçesini, acı yemişli, ılgınlı ve birkaç da sedir ağacı bulunan iki bahçeye çevirdik.” (Sebe Ayet 16)
Yunan mitolojisinde sözde, güzel sanatlar tanrısı Apollon’un kutsal bitkileri arasında yer alır. Sözde, Mısır tarım tanrısı Osiris’in bedeni bir süre Tamarix ağacında tutulmuştur.
📍 Ilgın'da pembe çiçekler açmış Ilgın ağacı bitkisi. Mayıs 2023.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder