15 Ekim 2023 Pazar

Ilgın Kapıcarı Şifalı Sıcak Suyu

Ilgın Kapıcarı Şifalı Sıcak Suyu 

Ab-ı Germ Ilgın Kaplıcaları 📸
Konya, Ilgın Kaplıcalarının sıcak (termal) suyun sıcaklığı 38-43 dereceler arasındadır. Dünya üzerinde bilinen bu ısıda su çok nadir bulunmaktadır. Ilgın termal suyu bu özelliği ile dünyadaki üç kaplıca suyundan bir tanesidir.
Avrupada, Avusturya'da Viyana yakınındaki "Baden" ve Almanya'da "Achen" kaplıcalarının kaynakları sıcaklık ve kükürtlü hidrojen ihtiva etmeleri bakımından Ilgın kaplıcasına benzemektedirler. Ilgın Kaplıcalarının suyu 38 ile 43 santigırat derece ile insan vücut ısısına en yakın sıcaklık olduğundan termal suyun kaynağından çıktığı gibi kullanmak mümkün olmaktadır. Avusturya, Viyana'daki Baden kaplıcalarının su sıcaklığı 33-35 derecedir. Ilgın'ın Baden'e üstün tarafı suyunun banyoya uygun en yüksek sıcaklıkta olmasıdır. Baden'in suyu vücut ısısından biraz aşağıda, dolasıyla daha soğuktur.
Termal kaplıca tedavisinde kullanılan suyun ısısı oldukça önemlidir. Birçok kaplıcada çıkan kaynak suyu ideal banyo sıcaklığı olan 37-38 C dereceden çok daha yüksek derecelerde oldukları için kullanıma hazır hale gelebilmesi için ya dinlendirilerek ya da içine hariçten soğuk su ilave edilerek soğutulmaktadır. Her iki uygulamada da termal suyun tedavi edici özelliğe sahip minerallerin ya kaybolmasına ya da seyrelerek ve suyun tedavi edici etkisi azalmaktadır. Bu bağlamda vücut ısısına yakın sıcaklıkta çıkan Ilgın termal suyu hem kullanım hem de tedavi edici yönü açısından benzerlerinden de oldukça avantajlıdır.
Ilgın Kaplıcalarının sıcak termal suyunun kokusuz, berrak ve içilebilir oluşu çekiciliğini, temizleyici ve şifa özelliğini arttırmaktadır.
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü yaptığı Tıbbi Değerlendirme Kurul toplantısında Ilgın Belediyesine ait Kaplıca Termal Suyunun niteliğine göre Tıbbi, Balneolejik, değerlendirilmesi yapılmış olup, "Anılan kaynağın içerdiği toplam mineral değeri ve içerdiği çözünmüş gazlar 1 Gram/Litre' nin altındadır. Çevresindeki kaynaklarda yapılmış çalışmalar
sonuçları ile birlikte değerlendirildiğinde akrotermal sular sınıfında değerlendirilebilir." denilmektedir.
Doğal sıcaklıkları 20 derecenin üzerinde ancak toplam mineral içeriği 1gr/lt’nin altında olan sulara akrotermal sular denir.
Ilgın Kaplıca suyu için; 14.01.1998 tarih ve 411 sayılı komisyon değerlendirme raporunda: "Anılan su akrotermal kaplıca suyu niteliğinde olup, yerel ve tedavi şeklinde ortopedik ve nörolojik hastalıklarla, romatizma hastalıkların kronik tedavilerinde rehabilitasyon amacı ile kullanılması uygundur" denilmektedir.
Ilgın Termal Kaplıca suyunun sonuç olarak; Ortopedik Hastalıklar, Nörolojik hastalıklar, Romatizmal Hastalıklar, Deri ve Cilt Hastalıkları, Kadın Hastalıkları, Böbrek ve idrar Yolları Hastalıkları'na çok iyi geldiği bilinmektedir.
Tarihi Ilgın Kaplıcaları, şifa ve temizlik kaynağı olarak geçmişten günümüze ab-ı hayat, Ilıca olarak türlü dertlere Ab-ı Germ'de deva ve derman olmaya devam ediyor.
📍 Tarihi Ilgın Kaplıcaları. Vakıf Çifte Hamamları.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder