12 Kasım 2023 Pazar

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Arasta Bölümü

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Arasta Bölümü

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Arasta 📸
Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan menzil külliyesi sağ kol güzergâhında İstanbul Mekke hattında, Eskişehir-Konya arasındaki en önemli menzil durumundadır. Bu külliye Osmanlı döneminde bölgenin ticari merkezi olarak görülmüş ve külliyenin yapımında ticari yapılar ön plana çıkmıştır.
Osmanlı Devleti döneminde Sultan Selim Han oğlu Sultan Murad Han zamanında Kıbrıs Fatihi Lala Mustafa Paşa tarafından 1576 yılında inşa ettirilmiştir. Mimar Koca Sinan’ın yaptığı Lala Mustafa Paşa Külliyesi ve Kurşunlu Camii günümüzde halen faal olarak kullanılmaktadır.
Külliyenin ticari yapılarını teşkil eden, açık ve kapalı bölümlerden oluşan arasta, bedesten, kapalı çarşı mevcuttur. Günümüzde ticari hayatın devam ettiği arasta'da çeşitli dükkanlar faal olarak hizmet vermeye devam ediyor.
Arasta (bedesten), Külliyenin kuzeyinde boydan boya uzanan 11 × 87 m. ölçüsündeki karşılıklı sıralanmış dükkânlardan oluşmaktadır. Çarşının 70 metrelik kısmı kapalı, diğer kısmı üzeri açık olarak düzenlenmiştir. İki ucunda ve iki yanında birer kapı vardır. Tonoz örtülü ve ocaklı toplam yirmi beş dükkânın bulunduğu kapalı bölümün bedesten gibi kullanılmış olduğu düşünülebilir. Güneyde cami avlusuna açılan kapının sağındaki dükkânın diğerlerine göre kalın tutulan duvarında bir sebil vardır. Külliyenin vakfiyesinde bahsi geçen sebil bu olmalıdır. Üzeri açık bölüm ise tonoz örtülü yirmi dükkânlı olarak düzenlenmiştir.
📍 Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Arasta, Bedesten giriş kapılarından birinden maziden bir görünüm.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder