22 Şubat 2013 Cuma

Ilgın Çavuşçu Gölü

Ilgın'ın Doğal Harikası Çavuşçu Gölü
Ilgın Çavuşçu Gölü Genel Görünüm
Ilgın'ın en önemli sulak alanı konumundaki Ilgın Çavuşçu gölü hem doğal güzelliği ile hemde tarımda sulama amaçlı kullanımı ile önemli bir yere sahiptir.
Ilgın Çavuşçu gölü 27 km² alana sahip, etrafı sazlık ve bataklıklarla kaplı tektonik bir tatlı su gölüdür. Doğanhisar çayı, Çiğil deresi ve Bulcuk çayı ile beslenir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1019 m, derinliği ise 2–10 m'dir. Batısında Açık Ilıca adı verilen sıcak su kaynağı vardır. Doğusunda kalan Yorazlar çeşmesi, halk tarafından şifâlı su olarak bilinir. Kışın kar ve yağmur Suları ile dolan göl alanı, yaz mevsiminde Atlantı ve Ilgın ovalarını suladığından çekilir. Göl sularının çekildiği arazi, vatandaşlarca ekilir. Gölün güneyindeki Şarampol tepe, göl seviyesinden 25 m yüksekliktedir. 1960 ve 1977 yıllarında kısmen ağaçlandırılmış ise de 2001 yılında ağaçlandırma çalışmaları ciddî bir biçimde ele alınmıştır. Şarampol tepe, ileride güzel bir piknik alanı olmaya adaydır. 
Balık türlerinden sazan ve ıstakoz avcılığı yapılmaktadır. Kuşların göç ve uğrak yollarından birisi olan olan göl, çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapan önemli bir sulak alandır.
ILGIN ARAŞTIRMALARI
Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder