22 Şubat 2013 Cuma

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi

Lala Mustafa Paşa Külliyesi Günümüzde
Ilgın Lala Mustafa Paşa Camii ve Külliyesi
Ilgın ilçesinin en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Osmanlı dönemi yapılar topluluğu Lala Mustafa Paşa külliyesi ve camii günümüzde halk arasında Kurşunlu camii olarak bilinmektedir.
Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan menzil külliyesi, sağ kol güzergâhında İstanbul - Mekke hattında, Eskişehir-Konya arasındaki en önemli menzil durumundadır. Bu külliye, Osmanlı döneminde bölgenin ticarî merkezi olarak görülmüş ve külliyenin yapımında ticarî yapılar ön plana çıkarılmıştır.

Câminin giriş kapısı üzerindeki üç satırlık celî sülüs hatlı kitâbeye göre, Sultan Selim oğlu Sultan Murad zamanında Kıbrıs Fâtihi Lala Mustafa Paşa tarafından 984 / 1576 yılında Mimar Kocasinan’a yaptırılmıştır. 
Birbirine bitişik iki büyük han, açık ve kapalı bölümlerinden oluşan arasta, merkezdeki câmi, tophâne, imâret, medrese, kütüphane, Sıbyan mektebi, hamam ve helâlardan oluşan külliye, Mimar Sinan tarafından yapılmıştır. Günümüzde arasta ve câmi kullanılmakta, han bölümü yeni dönemde yapılan restorasyon çalışmaları sonrası kullanılır hale dönüştürülmüştür. Günümüzde tarihi ve sosyal yönü ile Ilgın için çok önemli bir uğrak yeri ve merkez konumundadır.
ILGIN ARAŞTIRMALARI
Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder