22 Şubat 2013 Cuma

Ilgın Sahip Ata kaplıcası

Ilgın Sahip Ata Kaplıcası Vakıf Hamamı Günümüzde
 Ilgın Vakıf Hamamı Sahip Ata Kaplıcası
Ilgın kaplıcaları vakıf hamamı olarak bilinen Sahip Ata kaplıcaları, hamam, ılıca, kaplıca veya termal olarak değişik isimlerle farklı dönemlerde adlandırılmıştır.
Anadolu Selçuklu ve Beylikler döneminde kaplıcasından dolayı Âb-ı Germ olarak isimlendirilen Ilgın kaplıcası, Roma ve Bizans döneminde de kullanılmış olmalıdır.
Ilgın Sahip Ata Kaplıcası Vakıf Hamamı Geçmişte
Günümüzde mevcut olmayan 633 / 1235-36 tarihli kitâbeye göre, Alâeddin Keykûbad’ın emriyle Mimar Cemâleddin’e yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Deprem ve savaş gibi sebeplerle yıkılan hamam, 666/1267 yılında Sultan Gıyâseddin Keyhüsrev zamanında, Sahip Ata tarafından Mimar Kaluyan’a inşâ ettirilmiştir. Kadınlar bölümünün giriş kapısı üzerindeki dilimli iki kemer içindeki kitâbe, celî sülüs hatlı ve 666/1267 tarihlidir. Osmanlı döneminde Sultan Abdülmecid zamanında 1254/1838’de Hacı Nûman Efendi tarafından da tamir edilmiştir.
Günümüze gelinceye kadar müteaddid defalar tâmirât görmüştür. Evliyâ Çelebi, nikris hastalığına tutulan Sultan Alâeddin Keykûbat’ın Ilgın kaplıcasında şifâ bulduğunu ve bu yapıyı yaptırdığını anlatmaktadır.
Sultan Alâeddin Keykûbad zamanında soyunma ve sıcaklık kısımları bulunan yapının, daha sonra yıkılması sonucunda 1267 yılında Sahip Ata Fahreddin’in, han, zâviye ve kaplıcadan oluşan bir külliye yaptığı anlaşılmaktadır.
ILGIN ARAŞTIRMALARI
Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder