15 Ağustos 2021 Pazar

Gökçeyurt Kembos Tuluk İni

Gökçeyurt Kembos Tuluk İni

Ilgın'ın eski adı Kembos olan Gökçeyurt Mahallesinde geleneksel olarak atadan dededen yüzyıllardır yapılagelen yöreye özgü tuluk peynirlerinin olgunlaşması için olmazsa olmazı olan doğal mağara Kembos Tuluk İni günümüzde halen önemini koruyor.

Konya'nın Ilgın çevresinde "Tuluk Peyniri, in peyniri" olarak da bilinen "Kembos peyniri" en önemli özelliğini doğal bir mağarada olgunlaşmasından alıyor.

Gökçeyurt Mahallesi'nde, lezzetiyle nam salan "Kembos mağara peyniri", yüzyıllardır aynı yöntemle, derinliği 400 metreyi bulan mağarada saklandıktan sonra sofralardaki yerini alıyor. Bir dağın yamacında olan doğal mağara soğuk hava deposu olarak da kullanılmaktadır. Peynir tulukları, mağaraya lezzetlenmesi ve olgunlaşması için bırakılıyor.

Bölgede karasal iklim koşulları nedeniyle sert ve soğuk geçen kış mevsiminin ardından yaylıma çıkan sağlım hayvanları davar koyun keçi ve büyükbaş hayvanların ilkbaharda kırlarda taze çiçek çeşitli şifalı bitkiler ve kekiklerle otlayan hayvanların sütünden elde edilen taze peynirler koyun kuzu veya keçi ve oğlak postundan derisinden elde edilen adına tuluk denilen tamamen doğal nefes alabilen, terleyebilen tulumlara tuzlanarak basılarak hazırlanır. Günümüzde geleneksel tuluk yerine sağlıklı olmayan plastik bidonlar tercih ediliyor. 

Geleneksel olarak Peynir Tulukları, evlerde günlük olarak sağılan yağlı taze sütten mayalanarak elde edilen taze peynir tulumun içinde boşluk kalmayacak şekilde oklava ve elle sıkıca bastırılarak doldurulur, postun dışındaki kılları iyice kırkılarak temizlenip, deri tulumun kol ve açık yerleri güzelce hava almayacak şekilde elle dikilerek, ağız kısmına yeterli miktarda kaya tuzu ile besleyerek dikilerek tamamen kapatılır. Bu şekilde hazırlanan tuluk peyniri suyunu bırakması, serin ve kuru bir ortamda olgunlaşabilmesi için Kembos inine getirilerek bırakılır. Kembos tuluk ini'in görevlisi tarafından yerinde kontrol edilerek kayıt altına alınır. Yaklaşık olarak 6 ay sonra sonbaharda, kış başında Ekim Kasım aylarında mağaradan alınan olgunlaşan peynirler, şifalı, lezzeti, hafif küflü, kendine has lezzetiyle kahvaltı sofralarındaki yerlerini alır. Tamamen doğal olarak üretilen peynirlerin kendine has bir tadı ve lezzeti olur. 

Gökçeyurt, Kembos inine Ilgın'ın çevre köylerinden hatta Ilgın dışından çeşitli yerlerden peynir getirilerek bırakılmaktadır.

Fotoğrafta, Gökçeyurt, Kembos ini içinden genel bir görünüm.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder