13 Ağustos 2021 Cuma

Ilgın Orhaniye (Sivri) Mahallesi

Ilgın Orhaniye (Sivri) Mahallesi 

Orhaniye köyü eski adı ile Sivri, Ilgın - Konya karayolunun batısında, Ilgın'a 7 km uzaklıkta, adını aldığı Sivri Dağı'nın doğusunda, düz bir arazi üzerinde kurulmuştur. Köyün sakinleri Osmanlı Devleti idaresinde Padişah Sultan II. Abdülhamid Han zamanında 1896 yılında Bulgaristan'ın Deliorman bölgesinden gelerek buraya iskan edilmişlerdir. İlk yerleşim yeri, Doğanlı mevkiindeki Kuyubaşı civarıdır. Orhaniye Mahallesi sınırları içerisinde olan Orhaniye Höyüğü köyün tarihi, koruma altında olan sit alanıdır.

Orhaniye'nin doğusunda bulunan Ilgın Şeker Fabrikasının, yerel yönetim olarak bağlı bulunduğu Orhaniye köyünde, 2007 senesinde 866 olan nüfus, 2019 yılı sayım sonucuna göre 1041 kişi yaşamaktadır. Köyde evlerin hepsi çatılı, dışları sıvalı ve badanalıdır. Aşağı mahalle, Yukarı mahalle ve Orta mahalle olarak 3 mahallesi de düzgün yollarla birbirinden ayrılmıştır. Köyde yaşayan bazı sülaleler; Salih Ağalar, Ferhatlar, Osman Ağalar, Hacı Ahmetler, Isiynler'dir.  

Orhaniye köyünün geçimi tarım ve hayvancılıktır. Ilgın Şeker fabrikası ekonomik olarak büyük katkı sağlamıştır. Buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, nohut, mercimek, fasulye ve benzeri ürünler yetiştirilir. Hayvancılık yaygındır.

Fotoğrafta, Ilgın, Orhaniye (Sivri) Mahallesi ve civarı görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder