12 Ağustos 2021 Perşembe

Ilgın Tarihi Müftü Evleri

Ilgın Tarihi Müftü Evleri

Ilgın kültür envanterinde önemli bir yere sahip olan tarihi Müftü evleri sivil mimari, konutları olarak günümüzde Ilgın'da Şıhcarullah Mahallesinde Mimar Sinan Caddesi üzerinde Tarihi Lala Mustafa Paşa Külliyesi (Kurşunlu Camii) kıble yönündedir.

Ilgın Şehrinin tarihinin en önemli sosyal dokusunu teşkil eden ve günümüzde sağlam olarak ayakta olan tarihi Ilgın evleri, geçmişten günümüze Ilgın’ın kültürel mirası konumundadır. Ilgın Merkez'de Lala Mustafa Paşa Külliyesi ile adını aldığı Müftü Mescidi arasında kalan Tarihi Ilgın Evleri birbirine bitişik cumbalı olarak inşaa edilmiştir. Ilgın'da küçük bir sokak olarak birbirine bitişik nizamda teşekkül eden renkli Tarihi Müftü Evleri halk arasında gavur evleri olarak bilinmektedir.

Fotoğrafta, Ilgın Tarihi Müftü Evlerinin, Müftü Mescidi yönünden genel bir görümü.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

1 yorum:

  1. En baştaki evi 1930 larin sonunda müftu Abdullah efendini oglu olan dedem ogretmen Omer Turhan satin alip yillarca o evde oturmustur.belki siz o nedenle müftu evleri dendigini duymussunuzdur, Ermeni kayitlarin da da Bu 4 evin Ermeni evleri dendigini biliyorum, Ben cocukken dedemleri ziyarete gittigimiz bir gunde evin ilk sahipleri olan yasli bir ermeni kari kocayi dedem evde konuk etmisti.

    YanıtlaSil