1 Haziran 2022 Çarşamba

Ilgın Menazilül-Hac

 Ilgın Menazilül-Hac

Osmanlı Devleti devrinde Sultan Abdülhamid Han döneminde kaleme alınmış olan 1780-1781 tarihli Menazilü'l-Hacc ve Mesafetü'l-Fecc isimli eserde İstanbul’dan Şam’a kadar olan menzil yerleri hakkında bilgilerin yer aldığı bu çalışmada Üsküdar üzerinden Kartal’a buradan da "Sağ Kol" güzergâhını takip ederek yapılan seyahatin menzilleri hakkında ayrıntılı bilgiler yer almaktadır. Ilgın, Sağ Kol olarak isimlendirilen önemli bir güzergâhta yer alan bu Hac yolu üzerindeki kaplıcalarıyla hanlarıyla mühim bir menzil konumunda idi.  

İstanbul'dan başlayarak Akşehir menzilinden sonra, tarihi Argıthanı köprüsünden geçerek Ilgın Kaplıcalarına ulaşan dönemin Hacı adayları şifalı Ilgın Kaplıcaları civarında istirahat ederek dinlenirlerdi.

Menazilü'l-Hacc ve Mesafetü'l-Fecc li'l-Acc ve's-Secc min Gayri Lecc, 1780-81 tarihli isimli bu eserde Ilgın ve civarından müellif şöyle bahsetmektedir;

"Ilgın'ın azim bağçeleri ve akarsuyu vardır. Meyvesi çok latif bir yerdir. Sultan Ala'eddin binası bir hanı vardır. Esnâ-yı tarikde 443 adım bir cisri vardır. Bolavadin köprüsü dirler. Odun gayet çokdur." şeklinde geçmektedir.

📍 Fotoğrafta, 1968 senesinde bir Hac seferi ilanı. İstanbul'dan Ilgın, Konya'ya, Urfa'dan Bağdat'a, Kudüs'ten El Halil'e, İslam medeniyetinin aziz şehirleri. Selçukludan Osmanlıya İslami ve tarihi ecdat yadigarı mekanları ziyaretlerle Hacı adaylarının 'büyük buluşmaya Hicaz'a menzil menzil hazırlandığı bir güzel sefer. 

A. L. Armağan, "XVIII. Yüzyılda Hacyolu Güzergâhı ve Menzilleri”, Osmanlı Araştırmaları, S.XX, İstanbul 2000, s.86, 101. 

A.S. Ünver, "İstanbul'dan Adana'ya Yürüyüş Yollarından Biri”, Önasya, C. V, S. 49, Eylül 1969.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Konya #sağkol #hac

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder