2 Haziran 2022 Perşembe

Ilgın Tarihi Hacı Satılmış Türbesi

 Ilgın Tarihi Hacı Satılmış Türbesi

Ilgın'ın manevi büyüklerinden olarak kayıtlarda adı geçen Mevlana Celaleddin-i Rumi dönemi Horasan erlerinden mübarek Ilgınlı bir zat olan Hacı Satılmış Bey. 

Halk arasında Ilgın'ın evliyasından veya büyüklerinden olduğu rivayet olunan Hacı Satılmış Beyin kabri halen Ilgın Şehir merkezinde, Selçuklu dönemi eseri olan Ulu camii, banisi Turgutoğullarından Pir Hüseyin Bey, Çukur Camiine yakın, Ilgın Otogarı yolu zerinde, yolun sağında, etrafı açık, türbeden ziyade bir mezardır.

Günümüzdeki ismiyle diye belirttim çünkü Osmanlı Devleti dönemi tarihi vesikalarda Hicri 992 Miladi 1584 tarihli, 12. Osmanlı padişahı ve 91. İslam halifesi olan 3. Murad devrinde Ilgın'ın mahalleleri arasında 24 vergi mükellefi olan 18 mahalleden biriside Mescid-i Hacı Satılmış Mahallesi olarak vergi kayıtlarında geçmektedir.

Önceleri bir evin bahçesinde olan mezar açıkta olup günümüzde onarılarak tamir edilmiştir. Ziyaret edilebilir. Mezar taşında veya çevresinde herhangi bir kitabe maalesef mevcut değildir. Yaptığımız tetkiklerde türbe civarındaki komşularının naklettiğine göre; İslami olarak önemli gün ve gecelerde kabir ve çevresinden hoş kokular yayılır, geceleri ise renkli ışığı olan kandiller yandığı görülürmüş. Gelip geçen herkesten bir Fatiha beklemektedir.

"Enbiyâ yurdu bu toprak şühedâ burcu bu yer

Bir yıkık türbesinin üstüne Mevlâ titrer

Dışı baştan başa bir nesl-i kerîmin yâdı

İçi boydan boya milyonla şehîd ecsâdı"

Mehmet Âkif Ersoy 

Ilgın'lı Hacı Satılmış Beye ve cümle ecdâdımıza Mevlâ C.C.'dan rahmet niyaz ediyoruz.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Konya #sağkol #hac #IlgınKurşunluCami #IlgınMahalleleri #IlgınMevlana #HacıSatılmış
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder