6 Aralık 2023 Çarşamba

Ilgın Çobankaya Yalburt Hitit Su Anıtı

Ilgın Çobankaya Yalburt Hitit Su Anıtı

Ilgın Çobankaya Yalburt Hitit Anıtı 📸
Konya’nın Ilgın ilçesinin 23 km kuzeybatısında, Çobankaya Mahallesi, eski adıyla Şuhut köyü sınırları içerisinde olan, Yalburt anıtı, 1.366 m rakımlı Yalburt yaylasındadır. Orhaniye, Çömlekçi ve Çobankaya köylerini Büyükoba’ya bağlayan asfalt yol üzerindeki antik bir yerleşim yerindeki Hitit dönemi tarihi Luvice hiyeroglif yazıt kabartmalı blokların olduğu "kutsal" bir su anıtı olan, Yalburt Hitit IV. Tuthaliya havuzu.
Anadolu'da hüküm sürmüş olan Hitit İmparatorluğu kralı IV. Tuthaliya, III. Hattuşili'nin oğludur. Yeni krallık döneminde MÖ 1236 yılında tahta geçmiştir.
Ilgın civarındaki en önemli tarihi eserlerden biri olan Yalburt Anıtı ilk olarak, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından arkeolog Sn. Raci Temizer başkanlığında 1970-1975 yılları arasında ortaya çıkarılarak onarımı yapılmıştır.
Günümüzde ise Ilgın Belediyesi tarafından yapılan başarılı çalışmalar neticesinde Yalburt Hitit Su Anıtı'nın tarihi dokusunun bozulmaması ve gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılması için bakım, koruma ve restorasyon çalışmaları tamamlanmıştır.
📍 Ilgın, Çobankaya Mahallesi, Yalburt Tarihi Hitit Anıtı ve çevresinden genel bir görünüm. 06.12.2023.
✅ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder