11 Aralık 2023 Pazartesi

Ilgın Kalesi Aşağı Kale ve Yukarı Kale

Ilgın Kalesi Aşağı Kale ve Yukarı Kale 

Ilgın Kalesi (Çetminin Kale) 📸
Konya’nın Ilgın ilçesinin yaklaşık 13 km. doğusundan Karaköy'ün 2 km. batısında, Kaleköy'ün 3 km. güneyinde yer almaktadır.
Ilgın Karaköy Kalesi yapıları; Karaköy Aşağı Kale ve Yukarı Kale olarak adlandırılan iki ayrı tarihi kale yapısından oluşmaktadır.
Ilgın Karaköy Aşağı Kale yapısı bulunduğu konum itibariyle, Ilgın Ovası bir vadi ile doğuya, Konya ovasına bir vadi ile geçiş yapmaktadır. Bu vadide stabilize bir kara yolu, demiryolu ve Ilgın Kanalı yer almaktadır. Stratejik bir konuma sahip olan vadinin İlk Çağda da önemli bir geçiş noktası olduğu anlaşılmaktadır. Bu yolu tutabilmek için vadinin güney sırtlarını oluşturan tepenin (Kale Dağı) doğu yamacında bir kale yapısı yer almaktadır. Kale yapıları, vadi tabanından 200 metre kadar yukarısında kurulmuştur.
Ilgın Karaköy Yukarı Kale yapısı ise Karaköy Aşağı Kale’nin yaklaşık 300 metre yukarısında, Ilgın Ovası’na hâkim bir tepe üzerinde konumlandırılmıştır. Günümüze ulaşamayan Yukarı bu Kale yapısı yaklaşık 160 m çapındadır ve duvar kalınlığı 2,70 m’dir. Tespit edilebildiği kadarıyla kale, genellikle 5,00 m çapında yarım daire formlu yirmi altı kuleye sahiptir. Kalenin güneyindeki kule aralıkları 10 m iken, doğu bölümündeki kulelerin aralıkları ise 5,5 m’dir. Temel izlerinden anlaşıldığı kadarıyla kaleye giriş güney kısımdan olmakla birlikte, bir giriş de muhtemelen kalenin kuzey kısmındaki kayalık bölümden olmalıdır.
Ilgın'da bulunan bu kale yapılarından Karaköy Yukarı Kale gösterdiği özellikler açısından Demir Çağına, Aşağı Kale ise taş yontusu ve duvar örgü tekniği açısından Helenistik Döneme tarihlendirilebilir.
Kaynakça: Konya İl Kütür Müdürlüğü, Karauğuz-Kunt, 2004., Ilgın Araştırmaları Beytullah Yıldırım.
📍 Ilgın, Karaköy Mahallesi tarihi Ilgın Kalesi kalıntıları ve çevresinden genel bir görünüm. Sene 2023.
©️ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM©
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder