13 Aralık 2023 Çarşamba

Ilgın Çukur Camii Banisi Turgutoğulları Pir Hüseyin Bey Türbe Kitabesi

Ilgın Çukur Camii Banisi Turgutoğulları Pir Hüseyin Bey Türbe Kitabesi 

Ilgın Çukur Camii Banisi Pir Hüseyin Bey 📸
Anadolu Selçuklu Devleti, Karamanoğlu Beyliği dönemi eseri olan Turgutoğulları Pir Hüsyin Bey Türbesi, Konya şehir merkezinde, Şeyh Sadreddin Mahallesi’nde, Turgutoğlu Sokağı’nın kuzeyindedir. Sadreddin-i Konevi Camii ile Türbesi’nin doğusunda kalmakta ve bir avlu duvarıyla buradan ayrılmaktadır. Etrafının dolması sebebi ile Ilgın'daki Çukur Cami gibi zemin kotundan aşağıda kalan türbenin etrafının hazire, mezarlık olduğu bilinmektedir.
Turgutoğlu hanedanından olan Pir Hüseyin Bey Konya, Ilgın, Kadınhanı, Sarayönü, Ladik yöresinde hüküm süren Turgutoğulları Beyliği’nin sultanı olup, Ilgın ve Sarayönü’nde kendi adıyla anılan camileri, diğer vakıf ve hayır eserleri bulunmaktadır. Pir Hüseyin Bey, Karamanoğulları ile yakın münasebetleri olmuş ve vefatından sonra kendi inşaa ettirdiği bu türbeye defnedilmiştir.
Günümüzde Mevlâna Müzesi bahçesinde olan türbenin kitabesine göre Turgutoğlu Türbesi, Emir Şahoğlu Pir Hüseyin Bey tarafından Hicri 835/ Miladi 1432 inşaa ettirilmiştir. Türbe içerisinde M. Önder'e göre 12 mezar sandukası yeri mevcuttur. Tespit edilebilen metfun bulunanlar ise Turgutoğlu hanedanı mensuplarından, aile üyeleri;
1. Emir Şah Beyoğlu Pir Hüseyin Bey, 2. Pir Hüseyin Beyoğlu Ahmet Bey, 3. Pir Hüseyin Beyoğlu Hasan Bey (ö. 1409), 4. Nefise Hatun, 5. Bağdat Hatun, 6. Sultan Hatun, 7. Hondi Hatun, 8. Ömer Bey, 9. Erdoğan Bey kızı Fatma Hatun (ö. 1469), 10. Süleymanşah kızı Cihanşah Hatun (ö. 1470), ile ve 11. Mehmet Şah’a ait isimler kayıtlarda geçmektedir.
Turgutoğlu Türbesinin üç satırdan oluşan Arapça kitabesi ortadan kırılmış olup, celi sülüs bir hat ile yazılmıştır. Kitabenin günüz Türkçesi mealen şöyledir:
“Bu makberin, bu mübarek türbe-i şerifin yapılmasını ünlü ve şanlı büyük bey olan Turgutoğlu Emir Şah Bey oğlu Pir Hüseyin Bey; Sultanların yücesi, milletler yöneten, Arap ve Acem Sultanlarının efendisi Karamanzade Mehmet’in oğlu Sultan İbrahim’in - ki Tanrı onun memleketlerini ve buyruklarını sürekli kılsın - hükümdarlığı zamanında Hicri 835 senesi Şevval ayında Turgutoğlu Emir Şahzade yüksek haysiyetli büyük emir Pir Hüseyin Bey emretti.”
Kaynakça: Konya Ansiklopedisi, Ilgın Araştırmaları Beytullah Yıldırım.
📍 Ilgın Pir Hüseyin Bey Ulu (Çukur) Camii banisi Turgutoğlu Pir Hüseyin Beyin mezarının da bulunduğu Konya Mevlan Dergahı Turgutoğulları Türbe Kitabesi.
©️ Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM©
🔗 ilginarastirmalari@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder