Ilgın Eldeş Köyü
Ilgın Eldeş Köyü |
Eldeş Köyü, Ilgın'nın 10 km. kuzeydoğusunda Karakaya, Yala, Kürtütepe, Akyokuşlar ve Kızılyokuş dağları ile çevrili çam, ardıç, meşe ormanlarının bir piknik alanına çevirdiği, Gökçeyurt (Kembos) çayı ve Eldeş çayı etrafında kurulmuş bir orman köyümüzdür. 230 hane ve 1200 nüfusludur. Köy konağı, 2 Camii, 2 İmam ve 2 İmam lojmanı vardır. Aşağı mahalle ve Yukarı mahalle olmak üzere 2 mahalleden oluşmaktadır.
Ulaşım : Köy yolu asfalt olup İlçemiz Ilgın'a sürekli çalışan köyümüze ait 10 Minibüs bulunmaktadır. Minibüslerden bir tanesi köy muhtarlığına aittir. Ayrıca Gökçeyurt beldesinin toplu taşıma araçları'da belli saatlerde köyümüzden geçmektedir. Ulaşım, iki ayrı yoldan günün hemen her saatinde yapılabilmektedir.
Eldeş adı: Eldeş adına Türklerin Anadoluya hakim olduğu Selçuklu dönemine kadar yazılı kaynaklarda raslanıyor. Selçuklu dönemindeki vakfiyelerde yine aynı isimle "ELDAŞ" veya "İLDAS" olarak olarak geçiyor. Osmanlı döneminde 1534 tarihli bir haritada Eldeş köyü; Konya vilayeti Akşehir sancağının Ilgın kazasına bağlı İl-daş köyü olarak adı geçmektedir. Köyün adı ile ilgili farklı rivayetler olmakla birlikte, en sağlıklı olanı ve tarihi kayıtlar ile uyumlu olanı: Selçuklu dönemi Beylerinden olan "İldaş" isimli bir bey'den almıştır. Bu yaklaşım yazılı kayıtlardaki ile örtüşüyor ve daha bilimsel bir sonuç olarak görünüyor.
Eldeş Evlerinde Mimari: Klasik Eldeş evlerinin Çoğunluğu 2 katlı, toprak damlı, avlusu olmayan, genelde birbirine bitişik nizamda yapılmış, alt kısmı ahır, bitek (kiler) ve samanlık, ikinci katında çardak ve oturma ve yatak odaları bulunan evler kerpiçten yapılmıştır. İçleri ve dış cepheleri yine toprakla sıvalıdır. İç cephelerde aksuva denilen beyaz bir toprak kullanılır. Bu toprak köyde topraklık denilen mevkiiden temin edilir. Evlerin damlrı ise ağaç döşeli olup üzeri çorak denilen su geçirmeyen ufalanmış taşla kaplıdır. Evlerin genelinde köşk tabir edilen kapalı balkon benzeri sokağa hakim çıkıntılar vardır.
Ekonomik Yapı : Eldeşin geçim kaynağı, tarım ve hayvancılıktır. Köyümüzde haftada bir gün aşağı mahalle camii meydanında pazar kurulmaktadır. Tarım Kredi Kooperatifi ve Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bulunan köyümüzde, kooperatiflern kredisi ile köylünün ihtiyacı olan tarım aletleri, mazot, gübre ve tohum ihtiyaçları karşılanmaktadır. Hayvacılığı teşvik kapsamında alınan ithal süt inekleri ile sütçülük yapılmaktadır. Sütler günlük olarak hijyenik makinalarla sağılıp toplanarak ilçemiz Ilgındaki süt fabrikasına gönderilmektedir. Sütçülük köy halkının ekonomisine düzenli bir katkıda bulunmaktadır. Hayvancılığın gelişmesi için köy halkı tarafından beslenen bir köy boğası vardır.
Doğal Güzellikler: Doğal güzellikler bakımından hayli zengin olan köyün mesire ve piknik alanlarının başında gelen Avcı Pınarı; Aynı zamanda köyün içme suyununda temin edildiği küçük pınarları ve piknik alanları ile görülmeye değer güzel mekanlardan birisidir. Nodalar Höyük, Bahçealtı mevkii, Pıralı, Kurban tepesi görülmeye değer yerlerden bazılarıdır.
Eldeşte Sosyal Yaşam: Geleneksel ve vazgeçilmez bir unsuru olan köy odası geleneği Tıpırların oda, Arapların oda, Postellerin oda, Halil Ağaların oda ve Dedefort’un oda ile günümüzdede devam etmektedir. Eldeş'te, Kara Cullalar, Hacı Ahmetler, Halil Ağalar, Hatıplar, Araplar, Gallekler, ve Hacı Bekirler yaşayan sülale adlarından bazılarıdır.
Eldeş köyü hakkında daha fazla bilgi için http://www.eldesnet.tr.gg web sitesini ziyaret edebilirsiniz.Kaynak : https://eldesnet.tr.gg/ web sitesi.
Konya Ilgın Eldeş Köyü Resimleri:
Konya Ilgın Eldeş Köyü Haritası:
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder