Ilgın Gökçeyurt Kembos Tuluk İni Mağarası |
Ilgın ve Çevresi Hakkında Genel Bilgiler
Ilgın Gökçeyurt (Kempos) Beldesinin birkaç km. batısında bir akar suyun kenarında, doğal oluşum bir mağara var. Ilgın ve civar köylerden gelen üreticiler bu mağaraya hazırladıkları tuluk peynirlerini koyuyorlar. Geleneksel olarak çok eski tarihlere dayanan bu şekilde peynir yapma yöntemi uzun süre peynirin bozulmadan sağlıklı bir şekilde korunmasını sağlıyor. Yaz boyu serin ve doğal bir ortamda olgunlaşan peynir tuluklarını Sonbaharda yani güzün alıyorlar. Davar postuna bilhassa keçi postuna yani deriye basılan bu küflü peynirlere talep oldukça fazla. Küflü tuluk peyniri organik oluşu ve lezzeti ile emsalsizdir. Bölgede eskiden yaylalarda yapılan küçük baş hayvancılık koyun, keçi yetiştiriciliği ve bunlardan elde edilen sütler ile bu in geçmişte talebe cevap vermemekteydi. Günümüzde bilhassa keçi yetiştiriciliği neredeyse tamamen bitme noktasındadır. Son yıllarda ticari amaçlı olarak hazırlanmış plastik kaplara belli kilogramlarda hazırlanan küflü tuluk peyniri, İstanbul, İzmir, Konya, gibi büyük şehirlerden özel olarak talep edilmektedir. İn, son yapılan çalışmalar ile Jeneratörle aydınlatılarak kullanım imkanları kolaylaştırılmıştır. Mağaranın uzunluğu tam olarak bilinmemekle beraber içerisinden bir yer altı suyunun aktığı söylenmektedir. Tarihi açıdan incelenmeye değer olan mağara içerisinde eski yerleşmelere ait izler bulunmaktadır.
Gökçeyurt Kembos Kasabası tuluk ini mağarası yaz mevsiminde dışarıda ortalık yanarken içeride üşüyecek şekilde serin oluyor. Bir doğa harikası olan in, çevresi düzenlenmiş girişinin yakınındaki güzel bir bir çeşme ile ziyaretçilerine iyi bir ortam sunuyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder