17 Mart 2013 Pazar

Ilgın su Kaynakları

Ilgın Mahmuthisar Köyü Yeşil Göl
Ilgın su Kaynakları
Ilgın ve çevresi genel bilgiler:
Ilgın Akarsu, Göl ve Göletleri
Ilgın sulak alanlar ve su kaynakları bakımından oldukça zengin bir coğrafyaya sahiptir. Akarsu bakımından irili ufaklı dere ve çaylar ilçenin önemli su kaynaklarındandır. Bu kaynakların pek çoğu kış aylarında yağan kar ve yağmur suları ile beslenir. Kışın ve ilkbaharda bol su taşımalarına rağmen yaz aylarında kuruma noktasına gelirler .
Ilgın Çavuşçu Gölü:  Ilgın'ın 3 km kuzeybatısında yer alır. 5547 hektarlık bir alanı kapsayan Ilgın Ovası sulama projesini gerçekleştirir. 
Doğanhisar çayı ve Çiğil deresi ile beslenir. Denizden yüksekliği 1019 m. derinliği 2 ile 10 metre arasında değişir. Alanı 51 km karedir. Fakat bu alan yılların yağış durumuna göre değişir. Sazan balığıyla ünlü dür. Atlatnı ovasını da sulama kanallarıyla sulama kapsamı içine almaktadır. Ilgın Çavuşçu Gölü Ilgın'ın en önemli temiz su kaynağı konumundadır.
Aşağı Çiğil Deresi: Konya'nın Derbent ilçesindeki dağlardan doğar bu dereye çiftliközü pınarları da katılır Aşağı Çiğil ve Kirazlı deresini geçince Gökbudak ve Dığraktan gelen Sıçan suyunu bünyesine alır. Aşağı Çiğil, Balkı kasabası, Geçit, Göstere köyü ve Ilgın'ın içinden geçerek Çavuşçugöl'e dökülür. Çavuşçu gölünü besleyen en önemli su kaynağı konumundadır.
Mahmuthisar Çayı: Gökçeyurt ve Beykonak dağlarındaki pınarlardan doğar Mahmuthisar'da bulunan Yeşil göl ile beslenir. Beykonak, Mahmuthisar, Sadık köyü, Eldeş, Ağalar ve Zaferiye köylerini sular. Çavuşçugöl 'den gelen Atlantı sulama şebekesi ile birleşir.
Deli Çay: Doğanhisar çayı ve Battal deresi de denilen Deli çay Doğanhisar ilçesindeki dağlardan doğar. Argıthanı Koyuncu bölgesinden geçer Reşadiye ve Çavuşcugöl kasabasındaki arazileri sulayarak Çavuşçugöl'e dökülür.
Bulcuk Deresi: Gökçeyurt kasabası ile Bulcuk dağları arasındaki pınarların birleşmesinden meydana gelir. 
Bulcuk Göleti: Ilgın'ın 16 km güneyindedir. Kozlu dağı ve Bulcuk dağlarının pınarlarıyla beslenir. Sulu tarımda kullanılır. İlçemizin en güzel ormanlık mesire alanlarından biridir.
Çiğil Göleti: Tarımsal sulama amaçlı yapılmış bir gölettir.
Gökçeyurt Göleti: Gökçeyurt eski adı ile Kembos yaylalarında Kozluya yakın bir mevkide olan tarımsal sulama amaçlı gölettir.
Mecidiye Göleti: Ilgın İlçesinin 10 km güneybatısında, Mecidiye köyünün de 1-1,5 km güneybatısındadır. 5470 dekarlık bir alanı sulamaktadır. Aynalı sazan balığı üretilir.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

1 yorum: