11 Mart 2013 Pazartesi

Pir Hüseyin Bey

Pir Hüseyin Bey
Ilgın Merkez Tarihi
Konya Turgutoğulları Türbesi
Turgutoğlu Pir Hüseyin Bey Ilgın'da halk arasında çukur Camii olarak bilinen Selçuklu dönemi eserin banisi yaptıranıdır.  Hayırlar sahibi Pir Hüseyin Bey Konya'da Turgutoğulları türbesinde metfun bulunmaktadır.
Turgutlular Karaman devletinin tarihinde en mühim rol oynamış boydur. Karaman devletinin beylerinin beylilik nakli çok defa bu oymaga Mensup oymak beylerin elinde idi. Bu beylerden Pir Hüseyin Bey’in Konya ve yörelerinde çok içtimai eser meydana getirdiği bilinmektedir. Akşehir’in doğusundan Kazım Karabekir Kazasına kadar giden uzun bir arazi parçası bu ailenin başı Turgut Bey’in adını taşıyordu.
Turgutoğulları türbesi
Bu türbenin yeniden inşa edilmesini Turgutoğlu,Emirşah oğlu Pir Hüseyin Bey,Sultanların yücesi,Arap ve Acem Sultanlarının Efendisi Karamanoğlu Sultan Mehmet Bey(1398-1423)oğlu Sultan İbrahim(1423-1464)gününde H.835 M.1431-1432 yılında emretti ve yaptırdı denilmektedir. Demek ki türbeyi Turgutoğlu Pir Hüseyin Bey II.İbrahim Zamanında 1432 de yaptırmıştır.Türbede,Pir Hüseyin,Ahmet,Ömer Beyler,Nefise,Bağdat,Sultan Hondi Hatunlar meftun olup Türbe mezarlığında yine aynı aileden Şeyh Hasan (1391),Hondi Hatun 1401,Fatma Hatun 1408,Halil Bey oğlu Abdurrahman Bey 1417 de meftun idiler.Pir Hüseyin Beyin oğlu Pir Hasan Bey Karamanoğlu Sultanı Alâaddin Ali' nin damadı idi.Pir Hasan Bey kayınpederi A.Ali'ye büyük hizmetler ifa etmiştir.II.İbrahim'in damadı olan Turgutoğlu Hasan Bey de,kayınpederine büyük hizmetler etmişti.Osmanlı Ülkesine yapılan akınları bu Hasan Bey planlamış ve yapmıştır.
Ilgın Pir Hüseyin Bey (Çukur) Camii
Adı geçen Pir Hüseyin Beyin sanduka kitabesinde Karamanoğulları nezdindeki makamı:
Naib-el Hazret-î Ülya ve Sadrazam ve Melik-ûl ümera olarak ifade edilmektedir.Yani;Naib-el Hazreti-i Ülya:Sultanın vekili,sadrazamı ve meliklerinin(emirlerinin)baş komutanı şeklinde geçmektedir.Buradan şu anlaşılıyor;Turgutoğulları,Karamanoğulları devletinin siyasi ve idari bakımından sultanın mutlak vekili oldukları gibi,askeri bakımdan da sultandan başka başkomutanı idiler.Divan-ı Has'a sultan olmadığı zaman başkanlık ederlerdi.Sultan namına karar alırlardı.Sultan olduğu zaman Divan-ı Has'ın üyesi olarak karara iştirak ederlerdi.
Turgutoğulları Divan-ı Avam'ın daimi başkanı idiler.Başkan olarak Divan-ı Avam da kararlar alırlar ve tatbik ederlerdi.Divan-ı Avam'ın ilk dört üyesi dört tümenin komutanı idiler.Demekki Turgutoğulları bu dört tümenin ,yani 40 bin kişilik Karaman ordusununda başkomutanı oluyorlardı.Bu itibarla Turgutoğulları Karamanoğulları ile vardır,Karamanoğulları ile tarihten silinmişlerdir.Karamanoğulları ve Turgutoğulları tarihi iç içedir.Şikari ve Osmanlı tarihçileri iki ailenin tarihini birlikte zikrederler.
Hayırlar sahibi Turgutoğlu Pir Hüseyin Bey'i ve ailesini hayırla yad ediyor, mevladan rahmet niyaz ediyorum.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder