24 Haziran 2013 Pazartesi

1. Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı

1. Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultay Baş. Prof. Dr. Necdet Aral
1. Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı
Ilgında Gerçekleştirilmiş Organizasyonlar.
Ilgın Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası’nın katkıları ile 2003 yılında gerçekleştirilen kurultayın başkanlığını Merhum hocamız Prof. Dr. Necdet Aral yapmıştı.
Geniş bir katılımla gerçekleşen kurultay oluşturulan kurullar ile sona ermişti.
Kurultay ulusal basında ilgi uyandırmış ve yer almıştı. Zaman gazetesinin kurultay ile alakalı haber metni aşağıda.

İlçelerini kalkındırmanın yollarını aradılar
İç Anadolu Bölgesi’nin tarihi ve ticari yolları üzerinde kurulmuş ve çok farklı medeniyetlere beşkilik etmiş olan Ilgın’ın her alanda kalkınması için ilk adım, 1. Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı’nda atıldı.
Ilgın Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Ticaret Borsası ve Ticaret Odası’nın katkıları ile gerçekleştirilen kurultayda, Ilgın’ın kalkınması için yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.

Kurultayın açılış konuşmasını yapan ilçe kaymakamı Mehmet Kurt, kurultayın amacını, “Ilgın ve çevresinin kalkındırılması için yapılması ve alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi, ilçe halkının refah ve mutluluğunun artırılması” olarak özetledi.

1. Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı’nın sadece bu amacı gerçekleştirmek için geniş katılımın olduğu ender çalışmalardan biri olduğunu söyleyen Kaymakam Mehmet Kurt, “Bu kurultay ilçenin kalkınması için bir dönüm noktasıdır. Kalkınma hamlesi bir anda olacak bir iş değildir. Ancak, bugün atılan bir temelin gelecekte muhteşem bir sanat eseri olması kaçınılmazdır. İlçenin, kalkınması için hertürlü potansiyele sahip olduğunu biliyoruz.” dedi.

Ilgın’ın tarihinin M.Ö. 1250 yıllarına dayandığını ve tarihiyle ilçenin bir cazibe merkezi olduğunu belirten Ilgın Belediye Başkanı Ramazan Yetkin Özalp de, “Kaplıcamız, dünyada suyu az rastlanan bir kaplıcadır fakat, bu imkanımızı yeterince kullanamıyoruz. Yaptığımız çalışmalarla yatak kapasitemizi bine çıkartıp, Ilgın’ı, Konya’nın en çok yatak kapasiteli ilçesi haline getireceğiz.” dedi. Ilgın’ın artık kabuğunu kırmış bir vaziyete geldiğini vurgulayan Ramazan Yetkin Özalp, “Ilgın, gölüyle, linyit yataklarıyla, ormanlarıyla, tarım sektörüyle, hayvancılık sektörüyle bakir ve her alanda yatırım yapmaya hazır bir ilçedir. Bütün bunların gerçekleştirilmesi için önce kafaların değişmesi gerekir. Kurultayın kesinlikle siyasi bir amacı yoktur. Kurultay, tanış olmak, tartışıp en iyisine ulaşabilmektir.” dedi.

1. Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı Başkanı Prof. Dr. Necdet Aral ise, kurultaydan çıkarılması gereken anlamın “Bölgenin problemlerinin tartışılarak çözüm üretilmesi” olduğunu söyledi. İlçe bazında ilk defa böyle bir kurultayın düzenlendiğini belirten Aral, “Kurultay çalışmaları sonucunda, Ilgın ve çevresinde kişi başına milli geliri 50 dolar artırabilirsek, kurultay amacına ulaşmış olur. Sadece maddi anlamda değil, sosyal ve kültürel anlamda da bir gelişim bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Zaman Gazetesi Mürsel Çetin / Konya 01.07.2003

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder