24 Haziran 2013 Pazartesi

22 Ağustos Ilgın’ın Onur Günü ve Ilgın Kurultayı

Ilgın Kurultayı 2005 Yılı Bşk. Prof. Dr. Ali Boran
22 Ağustos Ilgın’ın Onur Günü ve Ilgın Kurultayı
Ilgında Gerçekleştirilmiş Organizasyonlar.
İlki 2003 yılında gerçekleştirilen 1. Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayının devamı mahiyetinde gerçekleştirilen program 2005 yılında başkanlığını Prof. Dr. Ali Boran yapmıştı.
Kaplıca festivali ile birleştirilen kurultay kent haber sitesinde geniş yer bulmuştu. Bu haber metni aşağıdadır.

22 Ağustos Ilgın’ın onur günüdür
Geleneksel Ilgın Kaplıcaları Festivali ve 2005 Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı, Tarihi Pir Hüseyin Bey Çukur Camii önünde mehter takımı gösterisiyle başladı. 
Belediye kültür merkezinde yapılan, 2005 Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı'nın açılış konuşmasını Kaymakam Emin Alıcı yaptı. Alıcı, Ilgın’ın geçmişten günümüze önemli bir yerleşim merkezi olduğunu vurgulayarak “Tarihi, turistik değerleri ve gelişen sanayisiyle Ilgın kabuğunu kırmaktadır ve her alanda atılım için potansiyel değerlere sahiptir” şeklinde konuştu. 
2005 Ilgın ve Çevresini Kalkındırma Kurultayı'nın başkanlığını Van 100. Yıl Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ali Boran yaptı. Kurultaya konuşmacı olarak, Ilgın Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Akıncı, Niğde Üniversitesi Öğetim Görevlisi ve Niğde Gazeteciler Cemiyeti 2. Başkanı Süleyman Tuzcu, İstanbul Ilgınlılar Derneği Başkanı Ramazan Çimen, esnaf ve sanatkarlar odası başkanı Sefa Deveci katıldı. 
Ilgın Belediye Başkanı Hasan Hüseyin Akıncı, "Tarihi Ulu Mezar'daki mezar taşları üzerindeki yapılan araştırma sonucunda hazreti Mevlana ve Sadrettin Konevi başta olmak üzere birçok Türk büyüğüne ait 350 civarında belge ve arkeolojik bulguya ulaşılmıştır. Ilgın'ın turizm bölgesi ilan edilmesi için çalışıyoruz. Her türlü iletişime açığız. Kaplıca festivallerinin en önemli amacı da dünyada sadece 3 yerde bulunan standartlara uygun şifalı suyun Ilgın Kaplıcaları'nda bulunması ve bunun ulusal ve uluslararası düzeyde layık olduğu şekilde tanıtılıp kullanılmasını sağlamaktır' dedi. 
Ilgınlı Milli Savunma eski Bakanı Dr. Vefa Tanır, 22 Ağustos tarihinin milli mücadelede büyük bir önem taşıdığını vurgulayarak “Fahrettin Altay Paşa komutasindeki 5. Suvari Kolordusu Ilgın’da yaklaşık 6 ay kalmış Ilgın halkı suvari kolordusuna güçlü bir şekilde katılmış ve tüm ihtiyaçlarını karşılamıştır. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa Sovyet ve Azerbaycan elçileriyle birlikte 1 Nisan 1922’de Ilgın’a gelmiş ve Fahrettin Altay Paşa komutasındaki 5. Suvari Kolordusu'nu teftiş edilmiştir. Mustafa Kemal Paşa  daha sonra Ilgın’daki büyük manevraya katılmak için 11 Nisan 1922’de Ankara’dan hareket etmiş, manevranın hazırlıkları uzun sürdüğünden 12 Nisan 1922 tarihinde planlanan Ilgın Manevraları 15 Nisan 1922 günü Suvari Kolordusunda bulunan (1-2-3 ve 4. Suvari Tümenleri) tümenler Ilgın Kaplıcaları Mevkiin'deki Kocaçayır'da toplanmışlardır. 12 Nisan’dan 15 Nisan’a kadar Ilgın’da kalan Başkomutan Mustafa Kemal Paşa Ilgın Manevralarına katıldıktan sonra bölgedeki birlikleri denetlemiş ve 17 Nisan’da Ankara’ya dönmüştür. 6 Ağustos 1922’de Mustafa Kemal Paşa Büyük Taarruz öncesi hareket kararları için Ilgın’a gelmiştir. Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, 20 -21 Ağustos 1922 gecesi Fevzi ve İsmet Paşalar olduğu halde 5. Süvari Kolordu Komutanı Fahrettin Altay Paşa’nın katılımıyla Ilgın’da toplantı yapılmış ve 22 Ağustos 1922’de 5. Suvari Kolordusu Ilgın’dan hareket etmiştir. Bunun için Ilgın Kurtuluş Savaşında çok önemli bir yere sahiptir. Biz de bundan sonra her 22 Ağustos’u daha büyük coşkuyla kutlamalıyız. 22 Ağustos Ilgın’ın onur günüdür.” dedi. 
Niğde Üniversitesi Öğretim Görevlisi Süleyman Tuzcu, üniversitelerle işbirliği yaparak bilimsel metodlarla fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezi kurulması gerektiğini belirterek “Ilgın’da lokomotif sektör turizmdir. Uluslararası turizme dönük projeler Ilgın Gölü'nün çevresinde dinlenme, eğlence ve sağlık birlikte düşünülerek, her bütçedeki insana yönelik tesis ve işletmeler açılarak yaygınlaştırılmalıdır. Geleneksel Gölle geceleri, Ilgın Manevraları ve Kurtuluş Savaşıyla ilgili bir gün net olarak tespit etmeli ve bu Ankara’dan onaylanarak tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmalıyız. Eski askerlik şubesi binasında biran önce müze olması çabalarını hızlandırmalıyız” dedi. 
İstanbul Ilgınlılar Derneği Başkanı Ramazan Çimen “Biz İstanbul, Ankara, İzmir, Konya Ilgınlılar Dernekleri olarak Ilgın’ın dışındaki lobi faaliyetleri için üzerimize düşen bütün sorumlulukları yerine getirmeye hazırız.” dedi. 
Panel başkanı Yard. Doç. Dr. Ali Boran “Ilgın Kurultayı'nda alınan kararların başta belediye başkanımız olmak üzere uygulamaya geçirildiğini görmek bizleri sevindirmektedir. Ilgın’la ilgili bilimsel çalışmaların tümünü sunulacağı ulusal ve uluslararası düzeyde bir sempozyum düzenlenmelidir. Ayrıca Ilgın'la ilgili kısa, orta ve uzun vadede yapılacak çalışmalarla ilgili yapmış olduğum araştırmaları basın yoluyla ve sempozyum kanalıyla açıklama fırsatı bulmayı düşünüyorum” şeklinde konuştu 
Ilgınlılar festivalin ilk günü sahne alan hemşehrileri sanatçılarla çoştu. Coşkulu kalabalığa Ilgın Belediye Başkanı H.Hüseyin Akıncı ve AKP Konya Milletvekili Doç. Dr. Halil Ürün birer konuşma yaptı.  Mehmet Kayık ve Mustafa Yıldızdoğan, Ilgınlılara duygu dolu eğlenceli saatler yaşattı.
Festival, Süleyman Demirel Kültür Merkezi Sergi Sarayı'ndaki Ilgın Giysileri ve Fotoğrafları Sergisi, Ayna ve Uğur Işılak konseri ile devam edecek. 

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları
Bilgehan Özkul - Kenthaber / Ilgın 06 Eylül 2005

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder