23 Haziran 2013 Pazar

1. Ulusal Ilgın Sempozyumu ve Sempozyum Kitabı

Ilgın 1. Ulusal Ilgın Sempozumu Kitabı Toplantısı
1. Ulusal Ilgın Sempozyumu  ve Sempozyum Kitabı
Ilgın'da Gerçekleşen Organizasyonlar
Ilgın Belediyesinin ev sahipliğinde 1. Ilgın Ulusal Sempozyumu 30 Haziran - 2 Temmuz 2010 tarihleri arasında başarı ile gerçekleştirilmşti. Sempozyum, Ilgın hakkında sunulan bilimsel bildirilerle Lala Mustafa Paşa külliyesinin o tarihte yeni biten restorasyon ile kullanıma açılmasıyla bu külliyede gerçekleştirilmişti.
Ilgın Belediyesi sunulan bildirileri kitap olarak yayınlayarak kültürümüze kazandırmıştır.
1. Ilgın Sempozyumu kitabı hakkında Ilgın Belediyesi internet sitesindeki haber metni aşağıdadır.

1. Ulusal Ilgın Sempozyum Kitabının tanıtım kokteyli yapıldı.

Tarihimize, kültürümüze, kimliğimize ışık tutacak geçmişin mirasını geleceğe aktaracak bir birinden değerli hocaların katkılarıyla hazırlanan 1. Ulusal Ilgın Sempozyumu Kitabının tanıtım kokteyli yapıldı.

Tanıtım toplantısında açılış konuşmasını yapan Ilgın Belediye Başkanı H.İbrahim ORAL “Küreselleşme rüzgârının hızlı bir şekilde estiği ve ulusal kültüre yöneldiği günümüzde halk kültürüne bilinçle yaklaşma, halk kültürünü koruma sorumluluğu her zamankinden daha fazla önem kazanmaktadır.”

Ilgın insanlık tarihi içerisinde önemli devreler yaşamış, süreçler geçirmiştir. Tarihi ipek yolu ve Hicaz demir yolu ilçe sınırlarımızdan geçer. Tarih ve kültürel derinlikler yanında gölü, geniş mera alanları, muhteşem doğası, şifa kaynağı ılıcası ve suları ile geçmişte olduğu gibi günümüzde de, gelecekte de hep önem arz etmektedir. İlçemiz geçmişte icra ettiği bu önemli ve tarihi misyonunu günümüzde de icra etmek istemektedir.

“Bilgi ve deneyim ancak saklanıp biriktirildiğinde kültüre dönüşür. Düşünce, sanat ve edebiyat ürünü doğal zenginlikler, tarihi eserler ve bilim, insanlığın ortak mirası ortak doğrularıdır. Var olmuş olan bu mirasın gelecek nesillere aktarılması, saklanması, tarihe kaydedilmesi ile öğrenilir. Kültürel miras ürünlerinin korunması ve yaşatılması genç kuşaklarla buluşturulması kültürel kimliğin pekiştirilmesi açısında büyük önem taşır. 1. Ulusal Ilgın Sempozyum Kitabı böyle bir çalışmanın ürünüdür. Bu çalışmayı başta ılgın halkımıza ve tüm uygarlığa Ilgın Belediyesi olarak armağan ediyor. Böyle büyük tarihi çalışmada emeği geçen başta; Yayın Kurulu Başkanı, Prof. Dr. Şaban ÇALIŞ, Prof. Dr. Mehmet Karataş, Prof. Dr. Ahmet ÖZDEMİR, Doç. Dr. Ali BORAN, Doç. Dr. Hakan SARI hocalarıma kitabın basımında tashihinde, yayınlanmasında ve bu aşamaya getirilmesinde emeği geçen herkese ılgın halkı adına bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Kitabın Ilgınımıza hayırlı olmasını temenni ediyor ve teşekkür ediyorum” dedi.

Tanıtım Kokteylinde başkandan sonra söz alan yayın kurulu başkanı Sayın Prof. Dr. Şaban ÇALIŞ “Kimlik insanın sahip olduklarıyla birlikte zaman içinde değişen ve sabit kalan tüm özelliklerini ifade eder. İnsanın kendini tanımlama ve konumlamasının ifadesidir İnsan kimliği ancak geçmişten geleceğe bir bütün olarak ele alınabilecek değerdir. Onun herhangi bir özelliği bütünü meydana getirdiği unsurlardan ayrıldığı takdirde anlamını yitirmektedir.

 Bu kitap fahri ılgınlı olarak, kimliğimizi gelecek nesillere aktarılması babında önemli kaynak kitap olarak kitaplığımızda bulundurulması gereken nadide bir eserdir. Başta Ilgın Belediye Başkanı H. İbrahim ORAL ’a yayında ve basımında dağıtılmasında dizgisinde emeği geçen herkese içten teşekkür eder saygılarımı sunarım” dedi.

Yayın kurulu başkanı Prof. Dr. Şaban ÇALIŞ ’ın ardından Ilgın Kaymakamı Mehmet ÖZ “ Bu büyük çalışmanın oluşmasında ben yoktum, ama tecrübelerimden yola çıkarak zorlu bir süreç olduğunu tahmin ediyorum. Bu çalışma kültürel bir mirastır, bu çalışmanın dijitalleştirilmesi dijital ortamda yayınlanması. Güvenliğinin, özgünlüğünün ve bütünlüğünün sağlanmasının kayba uğramadan uzun süre kalmasının gerektiğini belirtti.

Daha sonra sırayla söz alan Yayın Kurulu üyelerinden Prof. Dr. Mehmet KARATAŞ, Prof. Dr. H. Ahmet ÖZDEMİR, Doç. Dr. Ali BORAN ve Doç. Dr. Hakan SARI kitabın yazılmasında oluşturulmasında tasnifinde ciltlenmesinde ve diğer görevlerde yer almış olan ismini zikretmediğimiz bütün arkadaşlarımıza teşekkür eder saygılarımızı sunarız “ dediler ve kokteyl sona erdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder