20 Nisan 2021 Salı

Ilgın Hitit Dönemi Kral IV. Tuthaliya

 Ilgın Hitit Dönemi Kral IV. Tuthaliya

Kadim şehrimiz Ilgın Milattan Önce 1660 - 1190 yıllarda Anadolu'da hüküm süren Hitit İmparatorluğu’nu idaresinde Yalburt adı ile anılıyordu. Ilgın Çobankaya yakınlarındaki Yalburt Kutsal Su anıtı havuzu, Arzava Seferi M.Ö. 1250-1220 sırasında inşâ ettiren Hitit  Kralı IV. Tuthaliya'dır. Hitit dönemde Ilgın önemli bir yol güzergâhında olama özelliğini ve konumunu korumuştur.
IV. Tuthaliya, III. Hattuşili'nin oğludur. Yeni krallık döneminde M.Ö. 1236 yılında tahta geçmiştir. Annesi Puduhepa'dır. IV. Tuthaliya babasının sarayında Hattuşa'da doğmuştur. III. Hattuşili'den sonra tahta geçme önceliği IV. Tuthaliya'nın değil ağabeyinindi. Ancak IV. Tuthaliya babası tarafından geleceğin hükümdarı olarak yetiştirildi. Kral olmadan önce kendisine önemli görevler verildi. Kral olduktan sonra IV. Tuthaliya ilk eşi olan bir Babil prensesiyle evlendi. II. Ramses'e kız kardeşini eş olarak verdi. Asur'la da barış süreci sürmekteydi. Bu süreç M.Ö. 1230'da Asur hükümdarı I. Tukulti-Ninhura ile yapılan Nihriya Savaşı ile son buldu. Savaşı Hitit ordusu kaybetti. Bu dönemde IV. Tuthaliya tahtını kısa süreliğine kaybetmiş yerine tahtta hak iddia eden II. Muvattalli'nin oğlu Kurunta geçmiştir. Bir sene sonra IV. Tuthaliya ikinci kez tekrar tahta çıkmıştır. M.Ö. 1215 yılında IV. Tuthaliya ölmüştür.
Fotoğrafta, Ilgın, Yalburt'taki Hitit Havuzundaki taş bloklardaki ilk blokta Hitit Kralı IV. Tuthaliya'nın kartal kanatlı figürlü kabartma mührü görülüyor.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder