16 Nisan 2021 Cuma

Ilgınlı Müftü Tevfik Ulema

Ilgınlı Müftü Tevfik Ulema

Ilgın'dan yetişen, yakın dönem, önemli değerlerimizden Hafız bir babanın evladı, soyadı gibi alim bir ulema olan, kıymetli büyüğümüz meşhur Akşehir Müftüsü Kemboslu merhum Müftü Tevfik Ulema.
Tevfik Ulema, Ilgın'nın o dönemdeki bilinen adıyla Kembos köyünde yeni adıyla Gökçeyurt mahallesinde 1912 yılında doğmuştur. Bazı kayıtlarda doğum tarihi 1916 olarak geçmektedir. Kemboslu, Hafız Ali Efendinin oğludur. Tahminen 20'li yaşlarında eşi Ayşe hanımla evlenmiş ve bu evlilikten iki oğlu olmuştur.
Tevfik Ulema ilk tahsilini ve İslami eğitimini Kembos'da köyünde tamamlamıştır. Liyakatlı bir hoca olarak yetişen Tevfik Hoca, Ilgın ve Kadınhanı ilçelerine bağlı muhtelif köylerde İmam-hatiplik görevi yapmıştır. Tevfik Hoca, 1956 yılında Diyanetin açmış olduğu vaizlik sınavını da girerek kazanmıştır. 
Tevfik Hoca, Akşehir müftüsü İsa Bilgin’in müftülük görevinden ayrılmasından sonra 1957 yılında yeni Akşehir Müftüsü olarak göreve getirilmiştir. 
Akşehir’de 1957 yılından 1970 yılına kadar tam 13 yıl vefatına kadar kesintisiz olarak uzun bir dönem müftülük vazifesini başarıyla ifa etmiştir. Tevfik Hoca 1970 yılında yine Akşehir'de vefat etmiştir. Hocanın cenazesi Akşehir, Nasreddin mezarlığına defin edilmiştir.
Rahmetli Akşehir Müftüsü Tevfik Ulema 1962 yılında derleyerek "Son Asırlarda Akşehir Müftüleri" başlığı altındaki yazıları  mahalli gazetelerde tefrika etmiştir. Bu yayınlarda Tevfik Ulema, Akşehir’de görev yapan pek çok din alimleri, bilginleri ve müftüleri hakkında bilgiler toplamış ve yayınlamıştır.
Müftü Tevfik Ulema, bir peygamber aşığı, sevdalısı olarak Akşehir müftülüğü sırasında yazdığı Peygamber Efendimiz (S.A.V.)'i anlatan “Şemail-i Fahri Kainat” kitabını 1967 yılında Akşehir Kaplan Matbaasında bastırmıştır. Tevfik Ulema, Arapçaya vakıf bir alim olduğu için pek çok Arapça ve Osmanlı Türkçesiyle (Osmanlıca) yazılmış vesika, ferman ve vakıf kayıtlarının günümüz alfabesine çevirmiştir. 
Kıymetli Hocamız Tevfik Ulema'ya ve cümle geçmişlerimize Allah  rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun.
Fotoğrafta, Tevfik Ulema'nın Şemail-i Fahri Kainat kitabı.

Kaynaklar:
Ilgın Araştırmaları / Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder