27 Nisan 2021 Salı

Ilgın Olukpınar Mahallesi

 Ilgın Olukpınar Mahallesi 

Olukpınar köyü, Ilgın'ın 15 Km doğusunda bir köyümüzdür. Olukpınar kuruluş tarihçesi: 1861 Yılında henüz bağımsız olan Kafkasya'nın Şapsıg, Abadzeh ve Vıhıb bölgelerinde yaşayan Çerkesler,1861'de merkezi Soçi yakınlarında olan bir Ulusal Meclis Yönetimi oluşturdular ve Eylül 1861'de Rus Çar 11. Aleksandır'dan sürülmemeleri koşuluyla görüşme ve anlaşmaya varma talebinde bulundular. Çar, Adıge temsilcilerine, ya Türkiye'ye gidin ya da Kuban boylarında göstereceğimiz yerlere yerleşin, cevabı verir. Çerkesler, Çarın direktifini reddeder. Bunun üzerine Rus ordu birlikleri Adıgeleri çember içine almaya başlar. Köyler yakılır, ele geçirilen siviller dahi, ya öldürülür ya da Osmanlı topraklarına sürgüne gönderilir. Ekim 1863'te Şapsıglar, Ruslarla ateşkese vardılar.
Buna göre: Şapsıglar 06 Mart 1864 akşamına değin köylerini boşaltacaklardı. Ateşkesin gereği olarak, Şapsıgların Meliş sülalesinden olan Çerkes Musa beyin oğlu Aptullah bey ailesi ve akrabaları ile birlikte bugünkü Adıge Cumhuriyeti, Maykop Vilayeti, Penexes kasabasından istanbul'a sürgün edilir. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülaziz'in emri ile gelen çerkeslerin bir kısmı İstanbul'da bırakılır ve geri kalanı Konya ili, Ilgın ilçesine gönderilir. Şapsıglar Ilgının 13 km doğusunda su kanalı geçen ve ufak çaplı iki göl bulunan bölgeye yerleşir. Bölgede Sivrisinek çokluğundan rahatsız olan çerkesler aynı bölgede yer değiştir. Yayılan Sıtma hastalığı neticesinde kalabalık ölümler gerçekleşir. Bir yerleşim yerinde ise peş peşe 3 çocuk ölmesi üzerine çerkesler yine yer değiştirip Köyün bugünkü bulunduğu yere 7'nci defa konmuş olur. Buraya çerkesce Hopleşe ismini verirler.  
Bir kısım aile ise Şereflikoçhisar'a göç eder. Nüfus az olduğu için civardan Tol denirmiş. Sürüler için tutulan bir çobanın ismi Hasan olması nedeni ile zaman içerisinde Delihasan Tolu şeklinde söylenmeye başlanır. Aile; civardaki Pusat köyünden Hacıbeyin bir kızı ile Musa beyin oğlu Aptullah beyi evlendirirler. Bu akrabalık nedeni ile Hacı beyin oğlu Bekir beyde Hopleşe köye taşınır. Delihasantolu'nda onlarada ev kurulur. Zaman içerisinde köye Yağlıoğulları diye bir aile daha gelir. Sonraları Saime kadın ve Faruk bey gibi isimler de burada oturmuştur. Aptullah beyin oğlu İshak bey Hicri 1308 (1892) tarihinde burada doğar. Süveyş Kanalı civarında askerde yaralanır ve neticesinde vefat eder. 1934 yılında cenaze köyün yeni mezarlığına defnedilir. Köyün 1 km. kadar Kuzeybatısında kalan eski mezarlık ağırlıklı olarak Kafkasyadan gelen Çerkezlerin Sıtma hastalığında kaybettiklerinin ve normal ölümlerin neticesinde meydana gelen bir mezarlıktır. 1934 yılında Soyadı alınma mecburiyeti getirilince Musa beyin Meliş sülalesi Özlü soyadını, Hacıbeyin oğlu Bekir bey ise Avcı soyadını almıştır. Köyün ilk camiisinin kapısında Hicri 1303 tarihi mevcuttur. Bu Rumi olarak 1887 yılına tekamül eder. Camii daha sonraki yıllar içerisinde, Niyazi Özlünün muhtarlığı zamanında başlayıp Süleyman Çil ile iyileştirmeler devam etmiş ve Mustafa Çolak zamanında Minaresi de bitirilerek bugünkü şeklini almıştır. 
1945 yılında ise Göçer durumunda ki Yörükler buraya iskan edilerek yerleşim yeri Tol seviyesinden Köy seviyesine çıkarılır. Böylece Olukpınar köyü 1945 yılında kurulmuştur. Çerkes İshak beyin oğlu Niyazi Özlü Hicri: 1377 (1921) burada doğmuş ve köyün ikinci Muhtarı olup, Çeşmenin yapılması, İçme suyunun getirilmesi, İlkokulun yapılması, Köye Telefon getirilmesi onun muhtarlığı zamanında yapılmıştır. 
Köy bir tarım arazisi üzerinde kurulmuş olduğu için ören yerleri zamanla kaybolmuştur. Çoğunluğu toprak damlı kerpiç yapılı evlerde oturan halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Buğday, arpa, yulaf, şeker pancarı, mercimek, nohut üretilir. Köyün eski bir yerleşim yeri üzerinde kurulduğunu gösteren eski mezarlı buna işaret eder. 
Olukpınr'da süt inekçiliği yaygındır. Köy halkı, birbiriyle akraba olmalarına rağmen Olukpınar Köyünde; Sarıkeçili, Karataşlı, Karabacaklı, Hacı Nasıflı ve Çakallar yörüğü gibi Yörük sülaleler yaşamaktadır.
Fotoğrafta, Olukpınar Mahallesinde Camii ve çevresi görülüyor. 
Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 
https://ilginarastirmalari.blogspot.com
#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Tekke #Türbe #SungurBey #ŞıhCarullah #ArgıtBaba #Mevlana #Olukpınar
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder