23 Nisan 2021 Cuma

İlk Meclisin Açılışı ve Ahmet Nafiz Özalp

 İlk Meclisin Açılışı ve Ahmet Nafiz Özalp 

Bundan 101 yıl önce bugün, 23 Nisan 1920 Cuma günü, Hacı Bayram Veli Camii’nde ve onun manevi huzurunda başta Gazi Mustafa Kemal Paşa ile beraberindekilerin topluca kıldıkları Cuma Namazı sonrasında Hacı Bayram Veli türbesinden getirilen sancağın asıldığı ilk Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisi, okunan Kur'anlar, indirilen hatimlerle, kurbanlar kesilerek hep birlikte yapılan dualarla açılmıştır.
Cumhuriyete ve bağımsızlığa giden yolda önemli bir adım olarak açılan ilk Meclisin, ilk Ilgınlı Milletvekili olan, Ilgın Belediyesi önceki Belediye Başkanlarından Merhum Hacı Halit Özalp’in abisi, yine Ilgın Belediye Başkanlarından Avukat Ramazan Yetkin Özalp’in amcası, Merhum, Hacı, Ahmet Nafiz Özalp bizzat açılışa katılmıştır. 
Ahmet Nafiz Özalp, 1889 senesinde Ilgın'da doğmuştur. Konya Hukuk Mektebi mezunudur. Konya İli Muhasebe Kalemi Kâtipliği, Sanayi Mektebi Kâtipliği ve Nevşehir İdadisi Resim Öğretmenliği, Yıldızeli, Canik Bidâyet Mahkemesi Müddeî-i Umûmîliği (Savcısı), Samsun 32. Fırka Adli Müşavirliği, TBMM I. Dönem Canik (Samsun) Milletvekilliği, Memurin Muhâkemâtı Tetkik Heyeti Reisliği, Diyarbekir İstiklâl Mahkemesi Üyeliği (Seçilmiş ancak göreve gitmemiştir) yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır. Ilgınlı hukukçu ve siyasetçi Ahmet Nafiz Özalp 13 Kasım 1955 Tarihinde 66 yaşında vefat etmiştir.

Özalp, Kurtuluş savaşı sırasında ve sonrasında meclis kürsüsünden meclis tutanaklarına geçen önemli konuşmalar gerçekleştirmiştir. Ilgın ile ilgili olarak; “Ilgın kazası ahalisinden bazı eşhasın Hükümetten olan matlubatına (hacet-isteklerine) dair” konuşmasıdır. (125 önerge 29 cilt 22 (eht) birleşim sayfa 30). Özalp, TBMM çok sayıda önerge de bulunarak ülkemize hizmet etmiştir.
TBMM Arşivi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder