23 Nisan 2021 Cuma

Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Şadırvanı

 Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi Şadırvanı

Şadırvan, genellikle cami avlularında ortada bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan üzeri kubbeli abdest alma temizlenme yeri. Genel olarak her camide bulunur. Şadırvanın ortasındaki havuzu, estetik bir kubbe örtüsü kaplar ve sütunlarla çevrilidir. Altıgen veya sekizgen yapıyı çevreleyen saçakların altında musluklar ve oturaklar taş veya ahşaptır. Büyük camilerde şadırvanın yanında bir büyük servi bulunur. Şadırvan da Osmanlı cami mimarisinin temel öğelerindendir ve oymacılık, hat, mermer işçiliği gibi sanatlarla bütünleşmiştir. 
Ilgın Lala Mustafa Paşa Külliyesi ana unsurlarından birini teşkil eden şadırvan camii giriş kapısı karşısında avludadır. Restore edilerek yenilenen şadırvanın orijinali sekizgen planlı ve üzerinin kurşun külahla kaplı olduğu bilinmektedir. Bu şadırvanın on iki gen su haznesi harap olmuştur. Vakıflar tarafından yapılan son onarımda şadırvan yedi sütunla taşınan piramidal bir külahla örtülmüştür.
Haznenin bir yüzünde yılların yorgunluğu ile biraz yıpranmışta olsa Şadırvanın bize ulaşabilen yegane orijinal parçası olan ayna taşı müstesnadır. Kompozisyon olarak ortada tek daldan çıkan çiçeğin rozetlerle süslenmiş olduğu, iki yanında da birer ibrik motifinin işlendiği görülmektedir. Haznenin bir yüzünde musluk taşı yüzeyinde ortadaki bir daldan çıkan çiçek, bitki tarzı, uçları dördü sağda dördü solda biri zirvede toplam dokuz rozetlerle bezeli hayat ağacı ve dibinde sağında ve solunda iki yanında zarif birer ibrik motifi ile tamamlanmış kubbeli bir pano şeklinde görülmektedir.
Haydi ne duruyorsun al Abdesti, haydi o zaman Namaza. 
Kıl Namazın sultan eyle kendini, viranelerden al kendini.
Fotoğrafta, Ecdadımızın nefis hatırası.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder