15 Eylül 2021 Çarşamba

Esnaf ve Sanatkarlarımızın Ahilik Haftası Kutlu Olsun

 Esnaf ve Sanatkarlarımızın Ahilik Haftası Kutlu Olsun

Osmanlı Devleti son döneminde 1844 yılında Başbakanlık Osmanı Arşivi kayıtlarındaki vesikalara göre Ilgın kasabasında 16 mahalle de toplam 396 hane bulunduğu anlaşılmaktadır. Bu mahalle isimlerinden biri de Ahi Evran mahallesidir. Ayrıca Ilgın'da Ahi Evran mahallesinde yine aynı isimle anılan Ahi Evran isimli bir mescid kayıtlarda mevcuttur. Ilgın'da Ahilik teşkilatı döneminde önemli bir konuma sahipti.

Ahi Evran düsturu ile  mesleğini icra eden bir esnaf, sanatkâr ve ticaret erbabı olarak, çalışmayı ibadet sayar.

Ahi; Hakkın rızasını gözeterek halka hizmet eder.

Ahi; Ahiliğin temel değerleri olarak cömertlik, doğruluk, dürüstlük, müsamaha, itimat, muhabbet, sabır, dostluk, fedakarlık, adalet, kanaatkarlık düsturlarına ve komşuluk hukukuna riayet eder.

Ahi; Eline, beline, diline, gözüme sahip çıkar.

Ahi; günahlardan sakınır,, ölçü ve tartıda doğruluktan ayrılmaz,, ‘müşteriyi velinimeti bilir. onlara karşı mütebessim olur.

Ahi; Kaliteli mal imal edip, çürük mal satmaz, Yalan söylemez, İnsanları aldatmaz, hayatının her anında kul hakkını gözetip, kimseye haksızlık yapmaz.

Ahi: Mesleki kaidelere sadakat gösterir, Helalinden kazanıp, haram lokma yemez.

Ahi; esnafında bulunması icap eden ahlaki değerlere sarsılmaz bir şekilde sadakat gösterir.

Ahi; “Allah’ı Her Yerde Hazır ve Nazır Bilir, bu aletle helal işler görür.

Ahi; Haramdan kaçınır, kimsenin malına göz dikmez.

Ahi; Gerçeği söylemekte bu makas gibi keskin olur, gerçeğe gitmekte alıkoyan engeli bu makasla keser.

Ahi: Allah’ı her yerde hazır ve nazır bilip ona göre davranır.

Ahi; Arşını eline aldıkça sırat-ı müstakimi anar. Kanun ve töre dışına çıkmaz. Namahreme bakmaz ve dünyaya fazla bağlanmaz.

“Çok yeme, fikirlerin katılaşır, körleşir, Az ve temiz ye de uyanık ol. Tahkir edilmen tamamen, çok yediğindendir.

Az yersen az tahkir edilirsin. “ Fütüvvetnameden

"Allah’ım! Bizi haramlardan uzak eyle, başkalarına el açtırma, senin emirlerine karşı gelmekten muhafaza eyle, bizlere doğru yolu göster, dünya ve âhirette güzel sona ulaştır bizleri yâ Rabbi! Dinin konusunda bizleri şüpheye ve ayrılığa düşürme, riyâdan ve başkaları duysun diye dindarlık etmekten koru! Ey kalpleri evirip çeviren Allah’ım! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi eğriltme, bize katından rahmet bağışla, şüphesiz çok bağışlayan sensin, sen!"

Ya Rabbi!

Cümlemizi darlıktan, bereketsizlikten, aldanmaktan ve aldatmaktan, hak yemekten, kul hakkına tecâvüz etmekten muhâfaza eyle! Bizleri açlık, yokluk, kıtlık, kuraklık, arazî ve semâvî musîbetlerden koru! Kanâat etmeyi, gönlü zengin, gözü tok olabilmeyi, hayırda yarışmayı, veren el olmayı nasîp eyle! Rızkımız gökte ise yere indir, yer altındaysa yeryüzüne çıkar, uzakta ise yakınlaştır, zorsa kolaylaştır. Rızkımızı temiz ve helâl eyle Allah’ım!

Ey Allah’ım!

Esnâfımızı alırken satanı gözeten, satarken alanı gözeten, eksik ölçüp yanlış tartmayan, doğru ve güvenilir kimselerden eyle! İsrâftan, cimrilikten, azgınlıktan, korkaklıktan, âcizlikten, tembellikten, ahlâksızlıktan, haddi aşmaktan sana sığınırız Ya Rabbi! Bizleri nefsine uyarak kötülük işleyenlerden eyleme, kesâda uğratma!

Ey kâinâta yön veren yüce Rabbimiz!

Milletimizi ve vatanımızı her türlü âfet ve musîbetten koru. Devletimize ve milletimize birlik, dirlik ve düzen bahşeyle! Hastalara şifâ, dertlilere devâ, borçlulara edâ nasîb eyle ya Rabbi!

Fotoğrafta, Ilgın merkezinden genel bir görünüm.
Kaynaklar:
Ilgın Araştırmaları / Beytullah YILDIRIM

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder