28 Eylül 2021 Salı

Ilgın Yer Altı Şehri

 Ilgın Yer Altı Şehri

Ilgın’ın kültürel zenginliklerinden biri olan yer altı şehri Ilgın, Saracık Bağları mevkiinde bulunmaktadır. Genellikle sığınma ve savunma amaçlı olarak Roma (Bizans) döneminde tehlike anında halkın geçici olarak sığınmasını sağladığı binlerce kişinin kalabileceği bir yer ve savunma sistemi olarak yapılmış. Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu tarafından yasaklanmasının ardından Hıristiyan olanlar bu yapıları sığınak olarak kullandığı insan eliyle yapılmış yer atında çok amaçlı yapılardır. Birçok oda ve tünel girişinden oluşan bu tarihi mekân yumuşak tüfün oyulmasıyla oluşturulmuş. 

Ilgın, yeraltı şehrinin bazı odaları ve koridorları aydınlatmak amacıyla kandil ve mum koymak için küçük oyuklar yapılmış. Yapıyı birbirine bağlayan tünellerde geçişi sağlamak amaçlı savaklar oluşturulmuş. İki kat arasını birbirinden ayırmaya yarayan savunma amaçlı yaptıkları sürgü taşı bulunuyor. Kapı görevi yapan ana girişlerdeki bu taşı dışarıdan açmak mümkün değil, bu taş kapılar sadece içeriden açılabiliyor ortasında yer alan delik kapıyı açma kapamaya yaradığı gibi arkadan gelebilecek tehditin ne olduğunu görmeyi sağlıyor. Günümüzde bu yapılar başta zamanın etkisi olmak üzere insan eliyle maalesef tahribata uğradığı, yer yer çöküntülerin oluştuğu, kaçak kazı çalışması yapanlar tarafından ciddi zararlar verildiği görülüyor. 

İçerisinde ibadethane olarak kullanıldığı anlaşılan küçük bir kilisenin yanı sıra bazı odalarda yoğun olarak rastlanan insan kemiklerinden buraların mezarlık bölümü olarak kullanıldığını gösteriyor. Herhangi bir ani saldırı ve baskına karşı önlem almak için gizli çukurların ve sığınakların olduğu ayrıca kaçış delikleri çıkışların yapıldığı görülüyor.

Ilgın Yer Altı Şehri yerleşimi bir kültür varlığı olarak birçok özelliği ve tarihi geçmişi olan bu mekânımız Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından da tescil edilmiş. Yer altı şehrinin civarında yine muhtemelen o döneme ait bir Gavur Değirmeni olarak isimlendirilen bir su değirmeni varmış. Bu değirmen daha sonraları bir dönem hayvan besihanesi olarak kullanılmış ve terk edilerek yıkılmış günümüze ulaşamamıştır.

Fotoğrafta, Ilgın Yer Altı Şehri iç kısımlarından genel bir görünüm.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder