8 Eylül 2021 Çarşamba

Ilgın Gökçeyurt (Kembos) Tarihi Notları

 Ilgın Gökçeyurt Tarihi Notları

Gökçeyurt, eski adıyla Kembos veya Kempos, kadim topraklar. Köyün kuruluşu Selçukluların ilk yıllarına dayandığı söyleniyor. Kempos, adı at yetiştirilen yer, hara anlamına geldiği naklediliyor. Tarihte Kembos yaylalarında çok değerli atlar yetiştirilirmiş. Atlarıyla meşhur bu yaylalarda tarihte Selçuklu sultanlarına, Osmanlı ordusuna at yetiştiren yüksek rakımlı güzel bir belde olduğu anlatılıyor.

Eski bir yerleşim yeri üzerinde kurulmuş olan Gökçeyurt, Örenler ve Elmalı mevkilerinde İslamiyet öncesi dönemlere ait resimli, yazılı taşlar ve mimari parçalar bulunmuştur. Antik dönemlere ve Roma Bizans dönemine ait lahit, mezar ve yapı kalıntısı mimari parçalar evlerin duvarlarında ve açık alanlarda Gökçeyurt civarında sıkça rastlanan tarihi kalıntılardır. Bu eserler yerleşim yeri olarak bölgenin tarihinin hayli eski olduğu hakkında fikir vermektedir.

Gökçeyurt, Kembos'ta okulun yanında bulunan Tarihi Sekinin Çeşme Osmanlı Devleti döneminden günümüze ulaşabilmiş nefis Osmanlıca, Osmanlı Türkçesi kitabesi ile dikkat çeken önemli bir ecdat yadigarı tarihi eserdir.

Kembos tuluk ini, peynir mağarası, çok eski antik dönemlerden günümüze kadar farklı amaçlara kullanıldığı düşünülmektedir. Doğal bir oluşum olan mağarada, insan eliyle yapılmış değişikler görülmektedir. Geçen zaman içerisinde mağarada tarihi özelliği olan çeşitli objelerin bulunduğu nakledilmektedir.

Gökçeyurtlu eczacı Sabri Arslan'nın naklettiğine göre Gökçeyurt'ta  bulunan bir mevkii olan Asarlık tepesinin kullanım amacı; “Asurlu papazların günah çıkarttıkları yer” anlamında antik dönemde dini amaçlı kullanılan bir yer olduğudur. Yine aynı bölgede bulunan Asarlık mevkiinde yığma olduğu belli olan Kembos Hocaların Höyük ve civarında eski dönemlere ait çanak çömlek parçalarına ve yerleşim izlerinde rastlanmıştır. Gökçeyurt'un doğusunda “Mederese” adlı mevkii ise 13. yüzyılda burada eğitim ve öğretim yapılan bir medresenin temellerinin mevcut olduğu nakledilmektedir. 

Fotoğrafta, Ilgın, Gökçeyurt (Kembos) açık alanda sergilenen antik dönem tarihi mimari malzemeler görülüyor.

Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder