25 Eylül 2021 Cumartesi

Ilgın Ulu Mezarlığı

 Ilgın Ulu Mezarlığı

Ilgın Merkezden Ulu (Çukur) Camiden Konya istikametine giderken sağında, Şıhberdettin mahallesi, solunda ise Uçarı Mahallesi ve tam ortasından Vefa Tanır Caddesi geçen tarihi Ulu Mezarlık, Ilgının en kadim mezarlığıdır. Selçukludan, Osmanlıya ve günümüze Cumhuriyet dönemlerine ait pek çok mezar anıtının bulunduğu Ulu mezarlık Türk İslam usulü ve geleneği çerçevesinde Ehli Sünnet olan Sünni geleneğe mensup ecdadımızın ve günümüz Ilgınlıların ebedi istirahatgahı konumundadır. Ilgın Ulu Mezarlık halk arasında Konya Yolu Mezarlığı olarak da bilinmektedir. Mezarığın harita koordinatları: 38.281877, 31.923286.

Ilgın'ın merkezindeki mezarlıklar içerisinde en eski şehir mezarlığı konumundaki Ulu Mezarlık içerisinde metfun bulunan şahsiyetler ve tarihi eser konumundaki mezar abideleri Osmanlı Türkçesi Osmanlıca kitabeleriyle önemli bir tarihi konuma sahiptir. Ulu mezarlığın yanı başında Tarihi kümbet, 1286 yılında Seyfuddin Emir Balaban adına yaptırılmış olan, 1973 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen, Saadettin İsa (Şeyh Bedrettin) Türbesi, ve son dönem yapılmış olan kahraman Şehitlerimizin defnedildiği Ilgın Şehitliği bulunmaktadır. Konya yolunun ortasından ikiye böldüğü mezarlık çok kıymetli tarihi kabir taşları ve kitabeleri ile dikkati çekiyor. 

Ilgın Ulu mezarlığı günümüzde I. Derece tarihi sit alanı olarak tescillenmiş olup koruma altına alınmasına rağmen bazı mezarların tahribata uğraması ve bazı mezar kitabelerinin kaybolmasının önüne geçilmesi gerekmektedir. Ulu mezarlıkta pek çok tarihi şahsiyet, devlet, din ve ilim adamı yanı sıra Ilgın'ın Müslüman ahalisi, eşrafı ve burada Ilgın'da vefat eden zevatı metfundur. Kapsamlı bir mezar tespit araştırma çalışması yapılarak kayıt ve koruma altına alınması her anlamda faydalı olacağı kanaatindeyim. Muhtelif dönemlerde yapılmaya çalışılan mezarlık envanter çalışmaları yeterli olamamıştır. Ulu mezarlık Ilgın tarihi mekanlar içerisinde mezar anıtları ve manevi kıymeti bakımından en önemlisi konumundadır. Bu tarihi mezarlık başta Ilgınlılar olmak üzere daha fazla korunmayı, ilgi ve bakımı hak ediyor.

Ilgın Ulu Mezarlığında ve metfun bulunan ecdadımıza ev bütün ehli Müminlere, Allah rahmet eylesin. Mekanları cennet olsun.
Fotoğrafta, Ilgın Ulu Mezarlığı ve çevresinin uydu görünümü.
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder