23 Aralık 2021 Perşembe

Avrupalı Tarihçi Chput Ilgın'da

 Avrupalı Tarihçi Chput Ilgın'da 

Ilgınlı, dönemin Ilgın Maliye Memuru olan, Osman Özdemir Ilgın Kaplıcasının Tarihçesi Ilgın Kaplıcasının Faideleri isimli 1959 senesi basımı yapılan eserinde Avrupalı Chput adındaki seyyah tarihçinin Ilgın Kaplıcaları, Ilgın Çavuşçu Gölü ve Ilgın Uyuz Pınarı hakkındaki, yazdığı eserin 18'inci sahifesinden şöyle naklediyor: 

Ilgın kablıcasında bulunan suyun kokusuz olduğu, tabi’i lezzetde bulunduğu, banyo yapılmakla beraber çamaşırında yıkanabileceği, bu sıcak su ile sabunu çok köpürttüğünü, Ilgının şimal (kuzey) tarafında bulunan (açık ılıcaya da) temas ederek burada bulunan suyun da Ilgının 10 kilometre kuzey batısında olduğunu Çavuşcu Köyü ile Ilgın arasında bulunduğunu ve bu iki suyun aynı menbaa tâbi olduğunu yazıyor. İlâveten, Ilgın gölünün içinde bulunan adada bu (kapıca) suyunun mevcud olduğunu anlatıyor. 

Chput, ayrıca bundan başka Ilgın Kulak köprüsünün öte yanındaki gölün dış kısmında bulunan suyuda (Uyuz Pınarı) ele alarak: Bu su soğuktur. Ekşimsi lezzetdedir, Bikarbonatlı ve karlı bir sudur, hazmı kolaylaştırır, açıktadır, bir tek kaynaktır, bu suya "uyuz pınarı" derler diyor. Bununlada kalmıyor bu suyun (Uyuz Pınarı) üzerinde de vaktiyle bir binanın mevcud olduğunu bildiriyorki, bu gün öyle bir ammâre yoktur. Osman Özdemir, Chput'un eserindeki Ilgın ile alakalı bölmü bizlere böylece naklediyor.

Fotoğrafta, yakın dönem siyah beyaz bir Ilgın Kaplıcaları genel görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #Chput #OsmanÖzdemir #UyuzPınarı
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder