30 Aralık 2021 Perşembe

Ilgın Geçit Mahallesi Lebbor Çayırı Antik Yerleşmesi

 Ilgın Geçit Mahallesi Lebbor Çayırı Antik Yerleşmesi

Ilgın, Geçit köyü sınırları içerinde bulunan Lebbor Çayırı olarak bilinen alan antik dönem bir yerleşim alanıdır. Lebbor Çayırı, bölgedeki Battal Deresi’nin taşkın havzasının hemen üzerindeki inişli yokuşlu engebeli tepelik bir arazi içerisinde, Balkı köyünün sırtların hemen ardına yakın düşük seviyeli bir bayır yerleşmesidir.  

Yapılan çalışmalarda sahadaki ilk seramik analizlerine göre, Akkaya Mevkii yerleşmesi gibi Lebbor Çayırı da oldukça geniş bir topoğrafyaya yayılan bir Orta ve Geç Tunç Çağı yerleşmesidir. Bununla birlikte Lebbor Çayırı arazisi aynı zamanda Eldeş Nodalar Höyükte olduğu gibi Kalkolitik ve İlk Tunç Çağı dönemlerinin kaba malları ile pişirme çanak çömlekleri ile Helenistik döneme ait bir yerleşime sahip olduğu tespit edilmiştir.

Ilgın Geçit mahallesi, Lebbor Çayırı antik yerleşmesi, Akşehir Müzesi’nin 2016 yılındaki çabaları ile bölge 1. Derece arkeolojik sit alan ilan edilmiş ve koruma altına alınmıştır.

Fotoğrafta, Ilgın Geçit Mahallesinin Genel Bir Görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Ilgın #IlgınBelediyesi  #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #Konya #IlgınTarihi  #Geçit #LebborÇayırı
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder