9 Aralık 2021 Perşembe

Ilgın Eldeş Mahallesi Eldeş Nodalar Höyü

Ilgın Eldeş Mahallesi Eldeş Nodalar Höyük

Ilgın'ın Eldeş Köyü kırsalında, ova'da, Nodalar ismiyle anılan mevkide tarım arazileri arasında olan ve halk arasında Nodalar höyük diye bilinen höyük önemli bir tarihi kalıntıdır. Eldeş Nodalar höyük Ilgın'ın yaklaşık 10 Kilometre doğusunda Beykonak yolunun 500 Metre doğusunda yer alır. Höyüğün boyutları 75 m. x 25 m.dir. Keramik buluntular Geç Kalkolitik ve ilk tunç çağı İTÇ 2. Bin ve Demir çağlarına aittir. 

Eldeş Nodalar Höyükte yapılan incelemelerde, Kalkolitik (M.Ö. 5500-3000) döneme ait seramiklere ve ilk tunç çağına ve sonraki dönemlere ait eserlere rastlanmıştır. 

Höyükler yapıları itibariyle antik dönem, eski bir yerleşme yerinin zamanla toprakla örtülüp tepe biçimine gelmiş halidir. Höyükler genelde üst üste gelmiş çok evreli yerleşim yeri birikimleridir. 1 ile 40 metre yükseklikte ve 1000 - 1500 metre genişlikte olabiliyor. Höyükler, günümüze göre en yakını en üstte olmak üzere eskiye doğru uzanan bir katmanlaşma gösterirler. Uygarlıkların araştırılmasında önemli referanslardır. 

Eldeş Nodalar Höyükte günümüzde üzerinde ve eteklerinde yapılan tarım ve kaçak kazılar nedeniyle hayli tahrip edilmiş durumdadır. Ilgın ve çevresi tarihi açısından antik dönem en eski tarihlenmiş (M.Ö. 5500-3000) bir yer olması nedeniyle önemli bir konuma sahip olan höyük ve çevresi sit alanı olup koruma altına alınmış bir kütür varlığı konumundadır.

Fotoğrafta, Eldeş Mahallesi, Eldeş Nodalar Höyük ve çevresinin genel görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Eldeş #NodalarHöyük
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder