16 Ocak 2022 Pazar

Ilgın Mevlevi Tekkesi ve Mevlevilik

 Ilgın Mevlevi Tekkesi ve Mevlevilik

Kadim şehrimiz Ilgın'ın tarihinde Anadolu Selçuklu Devleti dönemi Konya'mızın Manevi Büyüğü Mevlana Celaleddin-i Rumi Hazretlerinin Ilgın'ı sık sık ziyaret ettiği Eflâkî, Mevlevîliğin ilk kaynaklarından Menâḳıbü’l-ʿârifîn’de ve dönemin yazılı kaynaklarında bildirilmektedir. Hatta Hazretin Mesnevi gibi meşhur eserinin bazı bölümlerini Ilgın Kaplıcalarını ziyaretleri esnasında yazdırdığı erbabının malumudur. Ilgın'da Konya yolu üzerinde bulunan tarihi Ilgın Ulu Mezarlığında yapılan incelemelerde Mevlana Hazretlerinin aile efradından olduklarına kanaat edilen metfun bulunanların mezarları tespit edilmiştir. 

Mevlânâ Celaleddin, Hüsâmeddin Çelebi’nin hilâfet makamına geçişinden Sultan Veled’e göre on, Risâle-i Sipehsâlâr’a göre dokuz yıl sonra rahatsızlanarak 5 Cemâziyelâhir 672, 17 Aralık 1273 tarihinde vefat etti. Abdülbaki Gölpınarlı Mevlana'dan Sonra Mevlevilik isimli eserinde bildirdiğine göre İstanbul’da Mevlevîlere özgü ilk Mevlevî Tekkesi olarak 897/1491 tarihinde Dîvâne Mehmed Çelebi adına kurulan Kulekapısı Mevlevîhânesi gösterilmektedir. İstanbul’da açılan bir diğer Mevlevîhâne de II. Bayezid’in izni ve devlet ricâlinden İskender Paşa’nın gayretiyle yaptırılan 897/1491 tarihli Galata Mevlevîhânesi’dir. Bu dönemde Türk İslam coğrafyasında Mevlevihanelerin yanı sıra Mevlevi Tekkeleri de faal olarak işlevini sürdürüyordu. Aynı dönemde Ilgın'da Gölpınarlı'ya göre Ilgın'da sufi tarikatlardan olan Mevlevi Tarikatı Mevlana sevenleri, mensupları tarafından kurulmuş bir Mevleviyye olarak da bilinen Ilgın Mevlevî Tekkesi bulunuyordu. 

Fotoğrafta, Ilgın, Ulu Mezarlık, Tarihi Kabir Kitabeleri, Şahideler.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #AbıGerm #Mevlana #Mevlevilik #UluMezarlık
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder