26 Ocak 2022 Çarşamba

Ilgın Tarihi Eşrefoğulları Dönemi

 Ilgın Tarihi Eşrefoğulları Dönemi

Anadolu Seçuklu Beylikleri Eşrefoğulları Döneminde Ilgın.

Anadolu Selçukluları Devleti Padişahı III. Gıyaseddin Keyhüsrev, İlhanlı sultanı tarafından öldürülmüş (683/1284) ve yerine II. Gıyaseddin Mesut geçmişti. son padişah II. Mesud’un 1308’de Kayseri’de vefatı üzerine (Bu bilgi Aksarayi’nindir. Osman Turan’a göre ise Anadolu Selçuklularının son padişahı II. Mesud’dan sonra tahta geçip 1318’e kadar yaşayan V. Kılıçarslandır) idare İlhanlılar’ın eline kalmıştı. Anadolu Selçuklu Devletinin yıkılışı üzerine Ilgın, merkezi Beyşehir olan XIII. yüzyılın ikinci yarısında Beyşehir ve Seydişehir taraflarında kurulmuş bir Türk beyliği olan Eşrefoğulları’nın kontrolüne geçmiştir. Eşrefoğulları, Anadolu Selçuklu Devleti'nin sınır uç beylerinden Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından 1280 başlarında Beyşehir'de kuruldu. 1320 yılında Eşrefoğlu Mehmed Bey’in vefatından sonra yerine oğlu Süleyman Bey hükümdar olmuştu. Fakat II. Süleyman Bey’in hükümdarlığı çok kısa sürmüş, Anadolu beylerini tamamen yok etmek isteyen Moğolların genel valisi Timurtaş, Beyşehri’ni zabt ve yağma ettikten sonra Süleyman Bey’i işkence ile öldürmüş ve 726 / Ekim 1326’da o bölgeye kendi seçtiği bir valiyi tayin etmiştir.

Süleyman Şah’ın ölümüyle Eşrefoğulları beyliği tarih sahnesinden çekilerek sona ermiş ve daha sonra Eşrefoğulları beyliğinin aralarında Ilgın'ın da olduğu toprakları Hamid ve Karamanoğlu beylikleri arasında taksim olunmuştu. 1327’de Timurtaş’ın Mısır’a kaçıp bir müddet sonra da orada katlinden sonra Ilgın'ın idaresi Hamitoğullarının eline geçmiştir.

Fotoğrafta, Eşrefoğulları, Beyşehir’de (Süleymanşehr) Alâeddin Keykubad adına basılmış 699 (1299) tarihli gümüş sikke görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Eşrefoğulları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder