19 Ocak 2022 Çarşamba

Sebiller Köyü Tarihi Çukur Çeşme

 Sebiller Köyü Tarihi Çukur Çeşme

Ilgın Sebiller Mahallesinde Osmanlı Devleti Padişahı, Sultan II. Abdlhamid Han Hazretleri dönemi Tarihi Sebiller Çukur Çeşmesi.

Yaz, kış iki lülesinden mütemadiyen akan nefis suyu olan bu tarihi çeşme bir hayrat olarak yaptırılırmıştır. Burhaniye olan köyün ilk adı belki de bu tarihi çeşmeye istinaden Sebiller olarak verilmiş olmalı. Sebiller'de 1861 yılında Kafkasya Adige Cumhuriyeti'nden Antalya yöresine gelen Çerkes'ler 1885 yılında Antalya'dan Ilgın (Burhaniye) Sebiller Köyü'ne gelerek yerleşmişlerdir. 

Tarihi Çeşmenin üç satırlık (Osmanlıca) Osmanlı Türkçesiyle Celi Sülüs üslubundaki hat kitabesinde yazdığı üzere Kafkasya'dan gelen Muhacir bir Çerkez olan "Gökü" isminde bir kadın tarafından vakfedilmiştir.

Kitabenin Okunuşu:

1. Satırda: İnsan Suresi 21. Ayetin son bölümü "Ve sekâhüm Rabbuhum şarâben tahûrâ ve sekâhum rabbuhum şerâben tahûrâ". وَسَقَاهُمْ رَبُّهُمْ شَرَابًا طَهُورًا Mealen: Rableri onlara temiz içecek içirmiştir.

2. Satırda: Kafkasya muhâcirîn-i Çerakise’den Harun

3. Satırda: Vâlidesi merhûme Gökü’nün hayrâtıdır

Tarih satırında: Sene Hicri 1316 Miadi 1898 

Ecdat yadigarı, Sebiller Tarihi Çukur Çeşmesini yapandan ve yaşatandan Allah razı olsun. Suyunu içenlere afiyet ve şifalar olsun. 

Çeşme kitabesinin okunuşu, Sebillerli değerli hocamız Mehmet Akçar'dan alıntıdır. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz.

Fotoğrafta, Ilgın Sebiller Mahallesi, Çukur Çeşme ve çevresinin kış mevsimi kar manzarası Ocak 2022 itibariyle.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınBelediyesi #IlgınKaplıcaları #AbıGerm #Sebiller #Burhaniye #ÇukurÇeşme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder