30 Ocak 2022 Pazar

Ilgın Tarihi Hamidoğulları Dönemi

 Ilgın Tarihi Hamidoğulları Dönemi

Anadolu Selçuklu Beylikleri Hamidoğulları Döneminde Ilgın.

Anadolu Selçuklu Devletinden sonra hakimiyetine girdiği Beylikler döneminde Ilgın ilk olarak Beyşehir dolaylarına hakim olan Eşrefoğulları beyliğinin eline geçmişti. Eşrefoğlu Süleyman Şah’ın ölümüyle Eşrefoğulları beyliği sona ermiş ve beyliğin İlhanlılar tarafından ortadan kaldırılması üzerine 1307'de Isparta hakimi olan Hamidoğullarının idaresine geçmiştir.

Hamidoğulları Beyliği, Anadolu Selçuklu Devleti'nin yıkılmasından sonra Eğirdir ve Isparta bölgesinde kurulan 2. Dönem Anadolu Beyliklerindendir. Beyliğin kurucusu Feleküddin Dündar Bey, babası İlyas ile dedesi Hamid zamanında da bu bölgede bulunmuşlardı. Bu nedenle bu bölgenin yabancısı değildi. 

Isparta şehri ve çevresinin adı Cumhuriyet'e kadar Hamîd-ili olarak kaldı. Güneyinde bulunan Tekeoğulları'na komşuydu.

Hamidoğulu İlyas Bey; Karamanoğulları ile girdiği savaşı kaybedince, Germiyanoğlu Süleyman Bey'e sığındı. Onun desteği ile de kaybettiği toprakları geri aldı. Ölümünden sonra başa geçen oğlu Kemalettin Hüseyin Bey; Karamanoğulları'ndan dirlik düzenlik ve rahat yüzü görmedi. Onların saldırılarından bıkıp usanan Hüseyin Bey h.783’te (1381-82) Beyşehir, Seydişehir, Akşehir, Yalvaç, Şarkîkaraağaç ve Ilgın'ı Murad Hüdâvendigâr'ın pâdişâhlığındaki Osmanlı Devleti'ne "80.000 altın" karşılığında devretti. Kendisine ise sâdece Isparta ve Eğirdir kalmış oldu.

Ilgın, Anadolu'daki beylikler döneminde idari yönden sürekli el değiştirerek mücadele edilen bölgedeki bir yerleşim yeri konumunda olduğu görülüyor.

Fotoğrafta, Ilgın Merkezde, Çarşı, Çukur Camii Caddesi ve çevresi görülüyor.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Hamidoğulları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder