27 Şubat 2022 Pazar

İbni Bibi Selçukname Kitabında Ilgın

 İbni Bibi Selçukname Kitabında Ilgın

İbn Bîbî, doğum ve ölüm tarihi kesin olarak bilinmemekle birlikte 1283-1296'da hüküm süren Anadolu Sellçuklu Devleti Sultanı Gıyaseddin Mesud II zamanında da hala hayatta olduğu bilinen ve 13. yüzyılda Anadolu Selçuku Devleti döneminde yaşamış ünlü İranlı yazar ve tarihçidir.

Anadolu Selçuklu Devleti’nin yaklaşık bir asırlık dönemi için en önemli kaynaklardan biri olan el-Evâmirü’l-ʿAlâʾiyye fi’l-umûri’l-ʿAlâʾiyye’nin isminde yer alan Alâiyye kelimelerinden birincisi İlhanlılar’ın ünlü devlet adamı ve tarihçisi Alâeddin Atâ Melik Cüveynî’ye, ikincisi Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubad’a nisbetle kullanılmıştır.

Ilgın ve kaplıcaları hakkında en eski bilgileri İbni Bibi'nin bu Selçuknamesi'nden öğrenmekteyiz. İbn-i Bibi 1277 ve 1282 yılları arasında Farsça olarak kaleme aldığı, Anadolu Selçuklu Devleti döneminin birincil tarihi kaynağı olarak kabul edilen eserinde o dönemdeki bilinen adı "Abı Germ" diye kaydettiği şimdiki Ilgın'ı Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın imar ettirdiğini, tarihi hadiselerde Ilgın ile alakalı ayrıntılı malumatları El Evamirü'l-Ala'iye Fi'l-Umuri'l-Ala'iye (Selçuk Nâme) isimli ünlü eserinde yazmaktadır.

📍 Fotoğrafta; İbn Bîbî’nin el-Evâmirü’l-ʿAlâʾiyye fi’l-umûri’l-ʿAlâʾiyye adlı eserinin ünvan sayfası ile ilk sayfası (Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya, nr. 2985).

İbni Bibi, El Evamirü'l-Ala'iye Fi'l-Umuri'l-Ala'iye (Selçuk Nâme)

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #İbniBibi
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder