8 Şubat 2022 Salı

Ilgın Mahmuthisar Mahallesi Vakıf Senedi

 Ilgın Tarihi 

Ilgın Mahmuthisar Mahallesi Vakıf Senedi

Ilgın, Mahmuthisarı köyü, Osmanlı Devleti döneminde Ilgın civarındaki önemli yerleşim yerlerinden birisi konumundadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinde iki adet vakıf kaydı vakfiye vesikasında dönemim önemli devlet adamlarından ilmiye sınıfından Payitaht'da İstanbul'da Müderrislik yapmış olan, üç defa Şeyhülislam'lık makamında bulunmuş, babası da kendisi gibi Şeyhülislam'lık yapmış olan Şeyhülislam Dürrizade Mustafa Efendinin vakfiyesi Ilgın Mahmuthisar köyündeki bazı arazilerin Yeşil Göl civarındaki ceviz ağaçlarının ve değirmenlerin Konya'da bulunan Şems-i Tebrizi Türbesine ve oradaki vazifeliler için vakfetmiştir. Tarihte hem doğal güzellikleri Yeşigöl, akarsuları, çayları, değirmenleri ve verimli arazileri ile canlı ve hareketli bir belde olduğu anlaşılıyor.

Şeyhülislam, Dürrizade Mustafa Efendi’nin Hicri 16 Cemaziyelula 1183, Miladi 17 Eylül 1769 tarihli "Dürrizade Şeyhülilslam Mustafa Efendi Vakfı" ismiyle Mahmuthisar köyndeki aşağıdaki arazi ve yapıları vakfettiği kaydedilmiştir.  

Dürrizade Mustafa Efendi’nin söz konusu bu vakıf senedi kayıtlarından anlaşıldığı üzere Ilgın, Mahmuthisar köyünde bulunan bazı araziler tarlalar, bunlar köyün güneyinde Sarı oğlu Abdullah ve Abdülkerim tarlaları, köyün batısında Koca oğlu Ahmed tarlası, ve kuzeyinde Abdullah oğlu Mehmed tarlası sıra ile vakıflar olarak sayılmıştır. Devamında başka bir arazi olarak Mahmuthisarı Yeşilgöl çevresi ceviz ağaçları olan arazi, ve nihayet Yeşil göl çayı'nın suyu ile çalışan değirmenler sayılarak bunlar Baş Değirmen, Ali efendi Değirmeni, ve Ağa Değirmenleri söz konusu vakfiyede vakıflar arasında sayılmaktadır. 

📍 Ilgın, Mahmuthisar, Yeşilgöl ve çevresi genel görünümü. Nisan 2014.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Mahmuthisar
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder