24 Şubat 2022 Perşembe

Seyyah Kudbüddin Mekki Ilgın'da H. 965 M. 1557

 Seyyah Kudbüddin Mekki Ilgın'da H. 965 M. 1557

Ilgın’a uğrayıp ziyaret edip gezen seyyahlardan biri de Kudbüddin Mekki’dir. Kudbüddin Mekki’nin H. 917 M. 1511 senesinde doğduğu kabul edilmektedir. H. 943 M. 1536 senesinde eğitim görmek amacıyla İstanbul’a geldiği, daha sonra H. 965 M. 1557 senesinde elçi unvanıyla İstanbul’a gönderildiği anlaşılmaktadır. Kudbüddin Mekki, ikinci ziyareti sırasında Medine’den yola çıkmış sırasıyla Tebuk, Ma’an, Şam, Humus, Hama, Haleb, Adana, Kölek Boğazı, Kızılışık, Sarıışık, Gavursandık, Ulukışla, Ereğli, Karapınar, Bozok, Ilgın, Akşehir, Çay, Afyonkarahisar, Döğer, Kütahya, Karaöyük, Bozöyük, İznik, Gebze, Üsküdar’dan İstanbul’a ulaşmıştır. Dönüşü ise, deniz yoluyla İstanbul’dan İskenderiye ve Kahire yoluyla Mekke’ye gerçekleşmiştir. Kudbüddin Mekki, Mekke’ye döndükten sonra müderrislik görevinde bulunurken H. 990 M. 1586 senesinde vefat etmiştir. Anadili Arapçanın yanı sıra Farsça ve Türkçe eserler kaleme almıştır. 

Arap Seyyah Kudbüddin Mekki, H. 965 M. 1557 senesinde uğradığı Ilgın ve Ilgın kaplıcaları hakkında Seyahatnamesinde şu bilgileri vermektedir; 

"Ayın 21. Pazar günü Ilgın'a vardık. Köye yakın erkekler için ayrı kadınlar için ayrı, birbirine yakın iki hamam vardır. 665/1266 tarihinde Sultan Gıyaseddin Keyhüsrev İbn-i Kılıç Arslan tarafından yaptırılan bu hamamlara girdik. Cidden çok muhteşem ve muazzam binalardır. Tabiattan sıcak suyu olan bu hamamların yanı başında pek muhkem yapılı bir han vardır ki yaptıranının büyüklüğüne ve azametine delalet eder. Soğukların şiddetinden Pazar gününü burada geçirdik. Ertesi günü göçtük. Giderken hamamlara uğradık ve yıkandıktan sonra yolumuza koyulduk" diyerek o dönemi bizlere naklediyor.

Ekrem Kâmil, Gazzi-Mekki Seyahatnamesi.

📍 Ilgın Kaplıcaları, Çifte Kaplıcalar, Tarihi Vakıf Hamamı çevresinde kurulmuş çadırlar görülüyor. Sene 1953.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınKaplıcaları
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder