16 Şubat 2022 Çarşamba

Ilgın Kaplıcaları Roma (Bizans) Dönemi

 Ilgın Kaplıcaları Roma (Bizans) Dönemi

Romalılar zamanında "Tyriaeum" ismiyle anılan Ilgın, eski doğu Roma imparatoru I. Justinianus (Greek: Φλάβιος Πέτρος Σαββάτιος Ιουστινιανός) devrinde, ülkenin ünlü kaplıcaları arasındadır. Ilgın'ın eski Tiberiopolis olduğu, yakınında balığı bol bir göl bulunduğu (Ilgın Çavuşçu Gölü) ve sıcak su kaynaklarının çok şifali tesirlerinin görüldüğü bilinmektedir.

Roma döneminde Ilgın Kaplıcaları, benzerlerini Anadolunun diğer yörelerinde de gördüğümüz Roma devri sıcak su hamamları gibi, kaynağının etrafı mermerlerle düzenlenmiş, üzeri örtülü banyo ve dinlenme yerleri bulunan bir mimari yapıya sahipti. Günümüzde Kaplıca'nın yakın çevresinde gördüğümüz antik dönemlere ait mimari parçalar, o devrin izlerini taşımaktadırlar.

Anadolu'da Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubad tarafından yıkılarak harap olan döneminin Bizans hamamları yerine 1236 yılında tarihteki ilk havuzlu Türk hamamını Ilgın’da inşa ettirmiştir. Bir yıkanma veya temizlik yerinden ziyade, bir sağlık tesisi olarak önem kazanan Ilgın Kaplıcalarının, çok eski dönemlerden buyana kullanıldığı anlaşılmaktadır. Tarihte mühim bir kısmı, önceleri üstü açık havuzlar yani ılıcalar halinde iken Roma İmparatorluğu zamanında mimarî yapılar içine alınarak kaplıca haline getirilmiştir. Anadolu'nun antik devir kaplıcalarından bugün pek azı ayaktadır. Bunlardan, yıkılanlarının yerlerine kısmen eski temellerden istifade edilerek Selçuklular zamanında yeni kaplıcalar yapılmıştır, llgın’da önce Sultan 1. Abaddin Keykubad tarafından inşa ve bilahare 1267 M. tarihinde Sahip Ata Fahreddin Ali tarafından ihya ettirilen Ilgın Kaplıcaları, antik kaplıcaların yerine yapılmış, en eski Türk kaplıcalarının başında gelmektedir. 

📍 Ilgın Kaplıcalarının VGM Vakıflar Genel Müdürlüğü arşivinden eski bir fotoğrafı.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınKaplıcaları
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder