15 Şubat 2022 Salı

Ilgın Tarihi Dini Hayat

 Ilgın Tarihi Dini Hayat 

Beykonak Didiği Sultan Şeyh Didiği Tarikatı

Ilgın, Beykonak bilinen adıyla Tekke köyünde bulunan bölgenin manevi büyüklerinden Didiği (Dediği) Sultan. Yaşadığı dönemde yaygınlaşmaya başayan Şeyh Didiği Tarikatı, Didiği Sultan olarak bilinen Selçuklu dönemi mutasavvıfı tarafından Ilgın Mahmudhisarı köyünün yakınında bir tepenin eteğinde kurulmuştur. Şeyh Didiği Sultan, Hacı Bektaş-ı Veli'nin akrabası olup Hacı İbrahim Sultan'dan tasavvuf dersleri almış, 12. yüzyılın ikinci yarısında Anadolu'ya gelerek Ilgın yakınlarına yerleşmiştir. Şeyh Didiği Tarikatı Ilgın merkez olmak üzere Konya, Beyşehir, Seydişehir ve Akşehir taraflarında kadar yayılmıştır.

Şeyh Didiği Tarikatı'nın şeceresi, Bektaşilik gibi Hz. Ali'ye kadar götürülmektedir. Ancak günümüzdeki Bektaşilik'ten farklı olarak F. Nafiz Uzluk'un da naklettiği gibi Şeyh Didiği Tarikatı Ehl-i sünnet itikadını benimsemiş Sünni bir tarikattır.

Şeyh Didiği Tarikatı, kuruluşundan çok sonra, Karamanoğulları döneminde Konya şehir merkezinde de yayılmıştır. Şeyh Didiği Sultan'ın soyundan gelen Toruncan Çelebi, Konya'da bir zaviye yaptırmıştır.

📍 Ilgın, Beykonak (Tekke) Didiği (Dediği) Sultan Tekkesi Selçuklu Dönemi Eseri Olan Mescidinin Mihrabı ve Süslemeleri Görülüyor. Sene 2019.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınAraştırmaları #İstanbulIlgınlılarDerneği #Beykonak #Tekke #DidiğiSultan #DediğiSultan
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder