23 Kasım 2021 Salı

Ilgın Çobankaya Mahallesi Yalburt Yaylası

 Ilgın Çobankaya Mahallesi Yalburt Yaylası

Ilgına bağlı bir mahalle olan Çobankaya Köyü’nün bir yaylası olan Yalburt Yaylası’nın sınırları içindeki Yalburt Yaylası Tarihi Hitit Kutsal Pınar Anıtı ve çevresinin bir kültürel miras ve arkeolojik peyzaj alanıdır. Yerel kireçtaşından inşa edilmiş olan ve üzeri Luvice hiyeroglif yazıt kabartmalı blokları da içeren Yalburt Anıtı, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdürlüğü tarafından Raci Temizer başkanlığında 1970-1975 yılları arasında ortaya çıkarılarak onarımı yapılmıştır (Temizer 1984, 1988). 

Günümüzde ise Yalburt Yaylası Arkeolojik Yüzey Araştırması 2010 yılından beri Doç. Dr. Ömür Harmanşah başkanlığında ve Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün resmi izinleri ile, Konya ili Ilgın ve Kadınhanı ilçelerinde yıllık olarak düzenli olarak sürdürülmektedir. Projenin bağlı olduğu ve yüzey araştırma malzemelerinin teslim edildiği müze Akşehir Müze Müdürlüğü’dür. Hazırlanacak rapor neticesinde önümüzdeki süreçte anıtın UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınması için atılacak adımlara öncülük etmesi öngörülüyor.

Fotoğrafta, Ilgın Çobankaya, Yalburt Yaylası ve Hitit Kralı IV. Tuthalia'nın Yazıtlı Kutsal Havuzu ve çevresinin uydu görünümü.

Ilgın Araştırmaları Beytullah YILDIRIM 

https://ilginarastirmalari.blogspot.com

#Ilgın #IlgınBelediyesi #IlgınKaymakamlığı #IlgınKaplıcaları #IlgınTermalTesisleri #İstanbulIlgınlılarDerneği #IlgınŞifaŞehri #Konya #IlgınAraştırmaları #Çobankaya #Yalburt
Kaynaklar:
Beytullah Yıldırım / Ilgın Araştırmaları

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder